Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Jak poznat kvalitní košili

04. 10. 2021 Nikola Havlíčková

Jak poznat kvalitní košili

Košile patří do skříně každého gentlemana. Má své využití nejen v pracovním prostředí, ale i při formálních a společenských událostech a je jakousi vizitkou osoby, která ji obléká. Jak ale poznat tu skutečně kvalitní košili, kterou pro všechny tyto příležitosti využijete po dlouhá léta?

Syntetické materiály jsou cestou do pekel

Základním rysem kvalitní košile je správná látka, která vám zaručí pohodlí po celý den. Vyberete-li si košili z umělých vláken, jako je například polyester či polyamid, budete sice nadšení ze snazšího žehlení nebo ne příliš velké mačkavosti, ale rozhodně se nevyhnete většímu pocení. Umělé materiály jsou napuštěny nejrůznějšími chemikáliemi, díky nimž je žehlení snazší. To je sice k dobru, ale obecně převažuje více negativ.

Velkým negativem je právě špatná prodyšnost, kvůli níž nebudete patřit ke zrovna nejvoňavějším. V případě citlivé pokožky může docházet dokonce k podráždění a svědění. Na kvalitě tedy přidávají přírodní materiály. Nejčastěji jsou kvalitní košile ušity z bavlny, hedvábí nebo lnu. Bavlněnou košili poznáte povětšinou hned na první pohled. Mívá totiž zpravidla sytější barvu a méně prosvítá. Poznáte ji však i po hmatu. Oproti umělým vláknům je na dotek jemnější.

Avšak není bavlna jako bavlna a i v tomto směru je potřeba zvýšené pozornosti. Důležitým prvkem je i to, jak hustě je látka tkaná a z kolika nitek je vlákno složeno. Tyto údaje jsou zaznamenávány pomocí číslic, kupříkladu 50/1, 80/2, 100/2, 120/2. Obecně lze říci, že čím větší číslo je u košile uvedeno, tím je nejen hustější, ale i jemnější a příjemnější. Kritérium kvalitní košile, které můžete sledovat, je i veškerý proces před samotnou výrobou látky a při šití. Zaměříte-li se na ekologicky pěstovanou bavlnu a férovost v oblasti mezd, budete mít kvalitní košili a podpoříte tím zodpovědný přístup k přírodě i k lidem.
 
Jak si vybrat košili?

Všechno do sebe musí zapadat

Záleží na každém detailu. A to nejen v případě košil. Pokud vzory na oděvech na sebe nenavazují, vytvářejí tak velmi nepěkný vizuální dojem. Pro to, aby vše do sebe zapadalo, je potřeba vynaložit skutečně velké úsilí. Logicky výroba trvá podstatně déle, neboť je potřeba dbát na každičký detail. Při výběru košile kontrolujte, zdali vzory a vazby u švů na sebe bez problémů navazují. Pokud navazují v oblasti ramenou, děleného sedla i na rukávu, máte v rukou opravdu kvalitně ušitou košili.

Pořádně husté stehy

Čím vyšší hustota stehů, tím je košile kvalitněji vyrobena a vydrží déle. S hustěji prošitými švy se nestane, že by se košile jen tak roztrhla. Hustější švy, které poznáte tak, že jsou vizuálně hezčí a uhlazenější, zaručují pevnost nejen při nošení, ale i při praní.

Perleťové knoflíky

Každá švadlena specializující se na výrobu košil ví, že zavadí-li při šití o perleťové knoflíky, jehla se velmi snadno zlomí. Na rozdíl od umělohmotných knoflíků jsou podstatně tvrdší a pevnější. A logicky i dražší. Perleťové knoflíky patří k tradičním a luxusnějším materiálům k výrobě kvalitních košil. Při šití je tedy na knoflíky kladen velký důraz. Jsou nejvíce namáhané, a tak je potřeba, aby byly přišity správně a nedošlo k jejich utrhnutí. Jak je poznáte? Oproti umělohmotným jsou na dotek chladnější a od látky více odstávají.
 
Věděli jste, že v čistírnách cleany používáme na perleťové knoflíky krytky, které zaručí, že se knoflíky při praní nepoškodí?

Poslední knoflíková dírka je našita horizontálně

Možná si říkáte, že tento malinký detail je zcela zanedbatelný. Horizontální knoflíková dírka však drží košili ve správném tvaru, i když si sednete. Je-li poslední knoflíková dírka našita ,,na šířku“, pak vám zaručí fixaci a menší krčení při sezení i pohybu, čímž samozřejmě získává na kvalitě.

A co límeček?

Typ límce ovlivňuje formálnost košile. Formální košile jsou opatřeny pevným límcem s výztuhami. Méně formální košile zdobí měkčí límce. Prvním znakem kvality je způsob upevnění límce ke zbytku košile. Je-li límec přilepen, hrozí vymytí použitého lepidla a postupné oddělování od zbytku látky. Košile s přilepeným límečkem se může velmi rychle opotřebit a nevydrží tak dlouho, jak byste si přáli. Dalším znakem kvality je pevná špička límce, jejíž výztuž by se v žádném případě neměla příliš hýbat. Stejně tak nesmí docházet k jeho krčení nebo třepení. Kvalitní košile navíc obsahují vyjímatelné kostice. Nesmí se však zapomínat na jejich vyndání před praním.

Abyste kvalitu košile zachovali, je potřeba o ni i důkladně pečovat. Věnujte proto pozornost údajům na štítku, které vás perfektně navedou na správnou cestu údržby. Pokud máte potíže při žehlení košil, může vám být nápomocen i náš článek Žehlení snadno a rychle. A pokud oceníte pomoc při praní, sušení i žehlení, obraťte se na odborníky v čistírnách.
 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment