Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Dejte vale chemii a poznejte účinky citronu nejen při praní prádla

10. 01. 2022

Dejte vale chemii a poznejte účinky citronu nejen při praní prádla

Ekologická domácnost a čisticí přípravky bez syntetických aditiv nejsou trendem dnešní doby. Už naše babičky, prababičky i praprababičky znaly sílu přírody a používaly ji při úklidu a zútulňování domova ve velké míře. Mezi čisticími prostředky minulých generací hospodyněk rozhodně nesměl chybět citron. Citronová šťáva totiž dokáže zázraky nejen při odstraňování skvrn z oblečení, ale i při úklidu koupelny nebo kuchyně.

Chemické složení čisticích přípravků může zatěžovat životní prostředí a zároveň škodit pokožce. Proč tedy dávat přednost škodlivé chemii, když máme doslova na dosah přírodní pomocníky, kteří si hravě poradí s nejrůznějšími typy špíny? K jakým účelům lze využít citronovou šťávu?

Skvrny od kávy nemají šanci

S kávou přicházíme do kontaktu prakticky dennodenně, v některých případech nejednou. Jakmile si při ranním spěchu či pracovní schůzce potřísníte košili kávou, citron může být velmi nápomocný. Skvrnu nejprve opláchněte studenou vodou, jemně ji promněte, pokapejte citronovou šťávou a nechte deset minut působit.

Odstraňuje skvrny od trávy

Špinavé oblečení od trávy mívají nejen malí uličníci. V momentě, kdy postřehnete skvrnu od trávy, otevřete ledničku, najděte citron, překrojte jej napůl a potírejte jím skvrnu. Ta vám začne doslova mizet před očima. Posléze tkaninu vyperte v pračce.

Přírodní bělidlo

Šťávu z citronu lze využít i při praní bílého prádla, kterému navrátí jeho zářivou bělost. Jednoduše ji přilijete do nádrže pračky společně s pracím práškem. Zašlé bílé ponožky můžete povařit s několika plátky citronu v hrnci.

Neutralizuje pachy

Vynesli jste odpadkový koš, ale zápach po něm v místnosti stále přetrvává? Pro neutralizaci pachů můžete nádobu na odpadky po vymytí vytřít citronovou šťávou. Případně položte misku s rozkrojenými citrony do zapáchající místnosti nebo několik plátků položte na horké topení. Pokud potřebujete neutralizovat pachy v pračce, vyzkoušejte její očistu s pomocí kombinace octa a citronové šťávy.

Konec vodnímu kameni

Nevzhledné skvrny od vodního kamene nalezneme nejenom v umyvadle, ve vaně či sprchovém koutě, ale i například v rychlovarné konvici. Místa postižená vodním kamenem potřete citronovou šťávou a nechte působit po dobu dvaceti minut. Pak opláchněte teplou vodou. Stejně tak ji můžete použít na vodovodní baterie.

V kombinaci s jedlou sodou umyje nádobí

Plátek citronu posypaný jedlou sodou může skvěle posloužit v momentě, kdy vám dojde prostředek na mytí nádobí. Špína nemá šanci, prakticky hned se začne rozpouštět.

Zářivý lesk zrcadel

Přizvete-li si na pomoc citron a jedlou sodu, nejenže účinně umyjete nádobí, ale zároveň dokonale vyčistíte a vyleštíte skleněné plochy. Několik lžic citronové šťávy můžete přidat do vody i pro účely umytí a vyleštění oken.

Sprchový kout zbaví mýdlových skvrn

Zástěna sprchového koutu dostává zabrat při každém sprchování. Mýdlové skvrny na ní velmi rády ulpívají. Vymačkejte šťávu z citronů a nalijte ji do láhve s rozprašovačem. Pak s ní postříkejte zástěnu sprchového koutu a sledujte, jak bude krásně čistá.

Vyčistí spáry mezi dlaždičkami

Udržovat bílé spáry mezi dlaždičkami není jednoduché. Přicházejí do kontaktu se špínou velmi často. Ale pokud smícháte citronovou šťávou se zmiňovanou jedlou sodou, potřete touto kašičkou tmavá místa spár, necháte alespoň půl hodiny působit, pak se nečistot ve spárách zbavíte skutečně snadno.

Citron ocení i mikrovlnka

Jak již bylo řečeno, citron neutralizuje pachy, a tak můžete v případě zapáchající mikrovlnky naplnit misku horkou vodou, vložit do ní pár plátků citronu a nechat je ohřát na nejvyšší výkon po dobu jedné minuty. Citron zneškodní bakterie a teplo uvolní mastnotu z jídel, které jste v mikrovlnce ohřáli. Odmočené nečistoty pak lehce setřete.

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment