Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Dobré environmentální zprávy roku 2022

19. 01. 2023

Dobré environmentální zprávy roku 2022

Rok 2022 je definitivně za námi. Přinesl s sebou mnohé. Že se udály negativní, nemilé a stresující události, je bohužel pravda. Ale nezapomínejme na pozitiva! Minulý rok byl, co se týče, environmentálních novinek štědrý. A protože se jedná o mnoho skutečně dobrých zpráv, které mají velký vliv na budoucnost každého z nás, rozhodně stojí za zmínku. Chcete-li v sobě probudit naději na lepší zítřky, přečtěte si náš výtah několika dobrých zpráv.

Nejstarší želva na světě oslavila 190.narozeniny

Samec želvy obrovské, Jonathan, je oficiálně zapsán do Guinessovy knihy rekordů jako nejdéle žijící želva. Průměrná délka života želv je 150 let, avšak Jonathan tuto hranici překročil o 40 let a v roce 2022 oslavil 190.narozeniny. Přesné datum jeho narození není známo, ale historické prameny včetně fotografií jasně dokazují, že mu nejméně oněch 190 let opravdu je.

Toto ikonické stvoření zažilo dobu občanské války v USA, velkou část vlády královny Viktorie, vzestup a pád Sovětského svazu i obě světové války. Přejeme všechno nejlepší a stále tak pevné zdraví jako doposud.

Globální smlouva o plastech

Plasty jsou globálním problémem, který decimuje životní prostředí. Právě plasty patří k jedněm z nejčastěji diskutovaným tématům v oblastech ekologie. Můžeme slavit!

Shromáždění OSN pro životní prostředí totiž oznámilo přijetí rezoluce o konci znečišťování planety plasty. Souběžně s tím vznikla celosvětová smlouva o plastech, která je považována za jednu z nejvýznamnějších environmentálních dohod v historii lidstva. Řeší celý životní cyklus plastů od jejich výroby, přes konstrukce až po likvidaci. Naděje, že se sníží celková výroba a používání plastů, žije!

Nové druhy a velké návraty

Vědci objevili tři nové druhy slunečních korálů ve vodách východně od Hong Kongu. Objev zvyšuje počet druhů ze 7 na 10. Sluneční korály jsou od ostatních barevných korálů odlišné tím, že nestaví útesy, žijí až 98 stop pod vodou a potravu zooplankton zachycují chapadly.

Dvě třetiny Velkého bariérového útesu v Austrálii vykázaly největší korálovou pokrývku za posledních 36 let. Mezi velké návraty patří návrat gepardů do Indie, kde došlo k jejich vyhynutí už před půl stoletím. Galapágy oslavily úspěch v podobě narození ztraceného druhu leguána po téměř 200 letech. A poprvé od roku 2010 byl v Kolumbii spatřen smaragdově zelený kolibřík. Kvůli jeho nepolapitelné povaze není o tomto druhu moc známo. Výzkumníci se pouze domnívají, že jejich populace druhu je malá a stále se zmenšuje.

Zdravé životní prostředí je lidským právem

Zhoršování stavu životního prostředí a změny klimatu jsou hrozby budoucnosti lidstva a bezesporu je potřeba brát to v potaz. Proto je dobrou zprávou, že OSN prohlásilo, že každý člověk má právo na zdravé životní prostředí. Avšak tato rezoluce není právně závazná pro členské státy OSN. Představuje spíše pobídku k tomu, aby státy zavedly zákony na ochranu přírody a lidí. Otevírá však cestu k soudním sporům vedeným lidmi a organizacemi po celém světě proti projektům a politikám ničícím životní prostředí.

Zákaz jednorázových plastů

Nejen v různých zemích světa, ale i u nás v České republice nastal velký zlom – byly zakázány jednorázové plasty. Nová legislativa zahrnuje více typů opatření, mezi nimiž je úplný zákaz výrobků, omezení jejich spotřeby či povinné příspěvky výrobců jednorázových plastových výrobků na úklid měst a obcí. Přímý zákaz uvádění plastových výrobků na trh se vztahuje jen na konkrétní jednorázové produkty. Řadí se k nim například plastové vatové tyčinky, příbory, talíře, brčka nebo míchátka.

Zákon o odlesňování

EU schválila zákon, díky němuž budou muset firmy prokazovat, že jejich výrobky nepřispívají k odlesňování. Pro zákazníka to znamená, že si při nákupu bude moct být jistý, že nekupuje výrobek, který vznikl za podpory kácení pralesů. Zákon navíc bude vymahatelný a za jeho porušení budou hrozit pokuty.
 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment