Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Objevte a uchovejte kouzlo kašmíru

23. 06. 2020 Nikola Havlíčková

Objevte a uchovejte kouzlo kašmíru

Chladná zima je sice za námi, kabáty a zimní bundy jsou již uskladněné na příští zimní sezónu, ale svetry budeme potřebovat i nadále. Mezi jedny z nejoblíbenějších materiálů, z nichž svetry vznikají, je kašmírová vlna. Oblečení z kašmíru je považováno za prémiové zboží, do kterého se vyplatí investovat, neboť je na dotek příjemné, hřejivé, snadno kombinovatelné s dalšími oděvy a především kvalitní. Abychom měli z kašmíru co největší požitek, je potřeba o toto jemné vlákno správně pečovat.

Dobrý svetr nekouše. A právě kašmírový svetr rozhodně nekouše. K nejoblíbenějším oděvům vyrobeným z kašmírové vlny patří bezpochyby svetry. Mimo svetrů se těší velké oblibě i kašmírové šály, kabáty anebo sukně a šaty. Jemnost tohoto přírodního vlákna je se syntetickými vláky zcela nesrovnatelná. Často je kašmír součástí i určitých směsí, v nichž dominují materiály jako například vlna nebo modal.

Příběh kašmíru má svůj počátek v horách Číny, Mongolska, Nepálu či Indie. V horské asijské přírodě žije několik druhů koz, jejichž srst slouží k výrobě kašmíru. Výrobní proces patří k jedněm ze složitějších, protože srst koz se nestříhá, nýbrž vyčesává. Od toho se odvíjí i prodejní cena kašmírových výrobků.

Aby si kašmírové kousky udržely svou kvalitu a krásu, potřebují šetrnou péči, kterou zahrnuje jak skladování, tak i čištění a sušení. Nedoporučuje se kašmírové svetry či šaty dlouhodobě věšet na ramínko. Hrozí totiž vytahání. Vhodnější volbou je složit kašmírové kousky do úhledných komínků a skladovat na policích. Hodí se kašmírové výrobky jednou za čas pověsit na čerstvý vzduch a nechat je vyvětrat. Co se týče čištění, dá se říct, že kašmírové výrobky prostě nepatří do pračky. Měly by se prát ručně ve studené či vlažné vodě za pomoci speciálních pracích přípravků pro vlněné materiály. V žádném případě by se neměly ždímat. Vodu z vypraného kusu dostáváme pouze jemným promačkáváním a následně jej necháme rozložený přirozeně uschnout. Zásah sušičky by mohl vlákna zcela zničit. Ani žehlení není zcela doporučeno. Radši pomačkaný kousek přes noc přehoďte přes židli, nechte provětrat a on se sám nádherně vyhladí. Případně lze kousek lehce napařit párou z napařovací žehličky.

Některé kousky si však žádají chemické čištění čistíren. V Cleany víme, jak s takto citlivým kouskem naložit, aby vám co nejdéle dělal radost. S našimi ekologicky smýšlejícími čistírnami bude váš kašmírový svetr či kašmírová šála perfektně vyčištěna a nebude jim zkřiveno ani vlákénko.

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment