Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Jak se sbalit na letní dovolenou na horách?

04. 06. 2024

Jak se sbalit na letní dovolenou na horách?

Léto je ideálním obdobím pro dobrodružství v horách. Čerstvý vzduch, krásné výhledy a příležitost uniknout každodennímu stresu je zkrátka neodolatelná kombinace. Aby však byl váš výlet co nejpříjemnější, je důležité se správně sbalit. Máme proto pro vás kompletního průvodce, jak se sbalit na dovolenou na horách v létě.

Výběr batohu je základ, a to, ať se chystáte na přechod hřebenovky na těžko, nebo budete jen podnikat výlety do okolí. Podle toho se rozhodněte, jak velký batoh si s sebou vezmete. Velikost batohu se odvozuje i od toho, jak dlouho v přírodě chcete pobýt.

Pro letní turistiku obvykle postačí batoh o objemu 30–50 litrů, kam se pohodlně sbalíte i na několik dní. Pro kratší výlety si vystačíte s menším batohem, do kterého si vezmete jen to, co budete během dne potřebovat.

Ujistěte se tedy hned na začátku, že má váš turistický batoh dostatečnou kapacitu na všechny vaše potřeby, ale zároveň není příliš velký. Je totiž jisté, že když budete mít místo nazbyt, nakonec si s sebou zabalíte i věci, které nepotřebujete. Takže nakonec ponesete zbytečně těžký batoh.

Při delších túrách je pohodlí klíčové. Hledejte tedy batoh s polstrovanými popruhy a hrudním a bederním pásem. Ergonomický design pomáhá rovnoměrně rozložit váhu a sníží zátěž na záda. Díky tomu se tolik nenadřete a lépe se vám půjde.

Když máte správně vybraný batoh, nezbývá než se přesunout k samotnému výběru oblečení.

Vrstvení oblečení

Hory jsou, co se počasí týká, nevyzpytatelné. Proto je potřeba mít s sebou oblečení pro všechny případy. Ideální je pro to technika vrstvení oblečení, která vám umožní snadno se přizpůsobit měnícím se podmínkám. Základem je lehká spodní vrstva, střední izolační vrstva a vrchní nepromokavá bunda.

Funkční materiály

Funkční materiály, jako je merino vlna nebo syntetika, jsou ideální pro outdoorové aktivity. Jsou prodyšné, rychleschnoucí a dobře regulují teplotu. Perfektně se proto hodí jako spodní vrstva vašeho oblečení. Vezměte si s sebou tričko z merino vlny, které dobře odvádí pot. Perfektní jsou také trička z bambusu nebo syntetických materiálů.

Pro střední vrstvu si přibalte flísovou mikinu, která je prodyšná a rychle schne. Nicméně profoukne, proto ji kombinujte s vrchní vrstvou, která tyto vlastnosti má.

Pro vrstvení oblečení se velmi dobře hodí také oblečení ze softshellu. To je perfektní jako vrchní vrstva. V některých případech může suplovat i střední vrstvu. Vrchní vrstva musí chránit před vodou i větrem, proto si musíte dobře vybrat. Rozhodně kromě větrovky přibalte i pláštěnku.

Nepromokavé oblečení

I v létě vás může v horách překvapit déšť. Nepromokavá bunda a kalhoty by měly být součástí vašeho vybavení. Dbejte na kvalitní zpracování a lepené švy.

Obuv pro letní horskou turistiku

Nezapomeňte si s sebou přibalit pořádné boty, v kterých budete zdolávat své vrcholy. Bez toho se vystavíte riziku puchýřů, vymknutých kotníků a dalších nepříjemností.

Pohodlné turistické boty

Správná obuv je základem každého horského výletu. Vyberte si pevné turistické boty s dobrou oporou kotníku a neklouzavou podrážkou. Před cestou je dobře rozchoďte, abyste předešli puchýřům. Rozhodně si ohlídejte také kvalitní turistické ponožky, protože ty dokáží taky pěkně potrápit. Přibalte si s sebou také náplasti na puchýře. Jedním z tipů, které vám pomohou předejít tvorbě puchýřů je použití antiperspirantu na chodidla.

Sandály a lehká obuv

Na lehčí procházky nebo jako náhradní obuv jsou ideální lehké sandály nebo trailové boty. Poskytují pohodlí po celodenním chození v těžkých botách. Obdobně můžete použít také pantofle. Zkrátka je třeba nohy po dlouhém chození nechat odpočinout.

Kšiltovky a klobouky

Ochrana hlavy před sluncem je velmi důležitá. Kšiltovka nebo lehký klobouk vás ochrání před úpalem a zároveň poskytne stín pro oči.

Sluneční brýle a opalovací krém

Sluneční brýle s UV filtrem chrání vaše oči před škodlivým zářením. Opalovací krém s vysokým faktorem je nezbytností pro ochranu pokožky, i když se pohybujete ve vyšších nadmořských výškách a nepřijde vám, že je tak velké teplo, slunce stále pálí. Nepodceňujte proto ochranu své pokožky proti slunci.

Trekingové hole

Trekingové hole mohou být velkou pomocí při stabilizaci na nerovném terénu a snížení zátěže na vaše klouby především při chůzi z kopce. Jsou skládací a snadno se připevňují na batoh.

Cestovní hygienické potřeby

Kompaktní hygienické potřeby, jako jsou cestovní kartáček na zuby, mini mýdlo a vlhčené ubrousky, vám pomohou udržet čistotu i v přírodě. Rozhodně si vybírejte malá balení, která nezaberou tolik místa.

Lékárnička

Malá lékárnička se základními léky a obvazy je v přírodě naprostou nutností. Nikdy nevíte, kdy budete potřebovat ošetřit drobná zranění nebo řešit zdravotní problémy. Vezměte si s sebou léky, které běžně berete a nezapomeňte na léky na bolest, proti průjmu nebo dezinfekci.

Stravování a hydratace

Před cestou si naplánujte, kde se budete pohybovat a podle toho si s sebou vezměte i jídlo. Hodit se budou energetické tyčinky, sušené ovoce, ořechy a instantní jídla. Dbejte na dostatek proteinů a sacharidů pro udržení energie.

Hydratace na cestách

Pitná voda je klíčová. Nosíte-li filtr nebo tablety na čištění vody, můžete doplňovat zásoby z přírodních zdrojů. Hydratační vaky nebo lahve s pítkem usnadňují pitný režim během túry.

Knihy a časopisy

Odpočinek po náročném dni může být příjemnější s dobrou knihou nebo časopisem. Zvažte také elektronické čtečky, které šetří místo.

Hudba a hry

Malý přenosný reproduktor nebo sluchátka vám umožní užívat si oblíbenou hudbu kdekoliv. Karty nebo cestovní hry mohou být skvělou zábavou při večerním posezení.

Mapy a GPS

Papírové mapy a GPS zařízení jsou základními nástroji pro orientaci v terénu. Naučte se je správně používat a nikdy se nespoléhejte pouze na elektroniku.

Nouzové vybavení

Nouzová píšťalka, svítilna a základní survival kit mohou být záchranou v nepředvídatelných situacích.

Tipy na balení pro rodiny

Berete s sebou děti? Zahrňte děti do příprav. Vytvořte pro ně seznamy s obrázky, aby věděly, co si mají sbalit. Pomáhá to i při učení odpovědnosti a vám to trochu usnadní práci.

Sdílení vybavení

Sdílejte vybavení, které není nutné mít dvakrát. Například rodinný stan nebo vařič pro všechny ušetří místo a sníží hmotnost nákladu.

Balení podle destinace

Věci, které s sebou ponesete vybírejte také podle toho, kam přesně se chystáte. V některých územích mohou platit specifická pravidla pobytu, proto je potřeba si vše předem zjistit.

Národní parky

Každý národní park může mít specifické požadavky. Před cestou si zjistěte informace o povolených aktivitách a potřebném vybavení.

Zahraniční hory

Při cestě do zahraničí se informujte o místních podmínkách a předpisech. Nezapomeňte na adaptér pro elektroniku a místní měnu.

Sbalení na letní dovolenou na horách vyžaduje pečlivou přípravu. Správný výběr vybavení a oblečení vám zajistí pohodlí a bezpečí během vašeho dobrodružství. Nezapomeňte také na ekologické aspekty a zapojení celé rodiny do příprav.

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment