Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Jak se starat o perský koberec, aby vám dlouho vydržel?

12. 04. 2021

Jak se starat o perský koberec, aby vám dlouho vydržel?

Máte doma peršana? Pak jistě víte, že je to nejen krásný kousek, který ozvláštní interiér, ale také dobrá investice. O investice je potřeba se starat, aby neztrácely na hodnotě, proto byste se měli náležitě starat i o perský koberec, jedině tak si ho budete užívat dlouhá léta.

S trochou nadsázky se dá říci, že perský koberec je jediná investice, po které můžete s klidem šlapat. Možná vás napadne, jak je možné, že zrovna koberec může být tak cenným majetkem. Odpověď je jednoduchá, každý je originál a vyrábí se ručně z přírodní vlny. Díky tomu má také vlastnosti, které běžné koberce nemají. Je to však také důvod ke speciálnímu zacházení.

Kde se vzaly perské koberce?

Než se pustíme do čištění perských koberců a odstraňování skvrn. Uděláme si malou zeměpisnou odbočku. Perské koberce se vyráběly v oblasti Persie (dnešním Íránu). Postupně se jejich výroba rozšířila i do dalších oblastí, zejména Turecka, Severozápadní Asie (Kavkazsko a Zakavkazsko), Střední Asie (Afghánistán, Indie, Pákistán a Turkmenistán) a Východní Asie (Čína, Mongolsko, Tibet a Nepál). Za nejkvalitnější perské koberce se však stále považují ty, které se vyrábí v dnešním Íránu.

V kvalitních perských kobercích se často kombinuje ovčí vlna a hedvábí. Ty nejkvalitnější perské koberce se vyrábí z vlny ovcí pasoucích se ve vysokohorských oblastech. Jejich vlna chrání ovce před nepříznivými povětrnostními vlivy. Obsahuje více lanolinu, proto jsou koberce z této vlny velice odolné. Kvalita se posuzuje i podle počtu uzlíků na metr čtvereční (luxusní koberce mají přibližně 800 000 uzlíků na m²).

Krásné a především odolné

Perské vlněné koberce se kromě zhodnocování peněz pořizují i pro jiné vlastnosti, jsou známé především svou odolností proti nečistotám a ohni. Perské koberce se proto často pokládají před krby, protože pokud na něm přistanou jiskry, nechytne a povrch koberce stačí lehce vykartáčovat. Ani vylité červené víno nebo jiná tmavá tekutina nejsou tak velkou pohromou, jak by se na první pohled mohlo zdát. Vlna, která se používá na jejich výrobu má dutá mastná vlákna, která odpuzují tekutiny. Špína (nejen červené víno) se proto do koberce vsakuje jen pomalu.

Profesionální čistírna je jediná volba

Pokud se však stane, že koberec někde zašpiníte, nečistěte pouze znečištěné místo, ale celý koberec. Rozdíl by byl patrný, vyčištěné místo by bylo světlejší a ještě víc by na sebe upozornilo. V ideálním případě si objednejte naše čištění koberců a my zařídíme i odvoz. Koberec ručně vyčistíme 8–12x za sebou, díky tomu bude po návratu koberec vypadat jako nový.

Počítejte s tím, že svůj koberec nějakou dobu neuvidíte, mezi jednotlivými opakováními je potřeba, aby vlákna dokonale vyschla. Koberec se suší zavěšený, aby k němu mohl vzduch, někdy se také používají větráky a halogenové lampy, čímž dosáhneme klimatu odpovídajícímu zemi původu koberce.

Jak se starat o perské vlněné koberce?

Vlněné perské koberce byste měli pravidelně (alespoň 1x týdně) vysávat, a to po směru vláken. Nepoužívejte vysavače s rotačními kartáči, které by trhaly vlákna perského koberce. Největší poškození vlněným kobercům hrozí od pevných nečistot, jako je prach a písek. Frekvence důkladného čištění by měla odpovídat míře používání koberce. Často používané koberce čistěte alespoň 1x ročně.

Zbavení prachu a jemného písku

Prachu a písku se zbavíte nejlépe tak, že koberec rozložíte na pevném a rovném podkladu rubem nahoru. Vysajete rubovou stranu a poté koberec obrátíte a vysajete lícovou stranu. Zapomeňte však na to, že byste perský koberec místo toho vyklepali na klepadle.

Domácí čištění koberců suchou pěnou

V domácích podmínkách můžete vyzkoušet čištění perských koberců pomocí suché pěny. Používejte přípravky na čištění pravých perských koberců z vlny. Jsou bez chemických látek, díky tomu budete mít jistotu, že koberec nezničíte.

Postup čištění perského koberce suchou pěnou

  1. Vysajte důkladně koberce vysavačem.
  2. Nádobu s přípravkem důkladně protřepejte a obraťte dnem vzhůru.
  3. Nastříkejte pěnu ze vzdálenosti asi 60 cm rovnoměrně na koberec.
  4. Pěnu zapracujte kartáčem se štětinami z přírodních vláken, použít můžete i molitanovou houbu.
  5. Pěnu nechte zaschnout asi 2 až 4 hodiny.
  6. Vysajte celý koberec vysavačem.
 

Profesionální mokré čištění perských koberců

Do mokrého čištění vlněného perského koberce se doma nepouštějte. Nechte ho čistit pouze v profesionálních čistírnách koberců, kde k tomu mají veškeré potřebné vybavení.

Postup při mokrém čištění perských koberců:

  1. Posoudí se stav koberce a zvolí se přesný způsob čištění včetně volby čistícího přípravku.
  2. Odstraní se prach a pevné nečistoty. Používají se při tom speciální stroje.
  3. Koberec se z obou stran důkladně myje a čistí v roztoku vody a jemného čistícího přípravku určeného na koberce z vlněných vláken.
  4. Postup se může i několikrát opakovat. Proto je tento postup čištění náročný nejen časově, ale i finančně.
  5. Koberec se proplachuje čistou vodou, aby v něm nezůstaly zbytky čistícího roztoku.
  6. Z koberců se vytlačí speciálními stěrkami další voda.
  7. Koberce se nakonec smotají a dají do velkých odstředivek, kdy se z nich odstředí co nejvíce vody.
  8. Perské koberce se nechají důkladně vyschnout na sušácích.

Odstraňování skvrn z perských koberců

Ovčí vlna díky obsahu lanolinu jen pomalu přijímá vodu a další tekutiny. Přesto je potřeba je rychle tekutinu vysát čistou bílou utěrkou. Voda by se totiž mohla dostat do tkaniny, kde by rozpustila nečistoty, které by mohly vytvořit skvrny na povrchu.

Používejte čistící přípravky a odstraňovače skvrn na přírodní vlákna z ovčí vlny. Dbejte na to, aby nebyly na chemické bázi, ty mohou odstranit lanolin a vysušit vlákna, navíc může dojít k jejich odbarvení. Profesionální čisticí prostředky můžete nahradit mýdlem s jelenem.

Postup čištění skvrn z perského koberce

  1. Rozlité tekutiny odsajte savou látkou, pevné nečistoty vysajte.
  2. Skvrnu nedřete silou, nepoužívejte kartáče.
  3. Na savý hadřík nastříkejte čistič skvrn.
  4. Tupováním od vnějších okrajů směrem dovnitř skvrny nečistoty rozpusťte a poté suchou částí utěrky nečistoty odsávejte.
  5. Místo přečistěte čistou vodou a důkladně vysušte.

 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment