Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Milý Ježíšku, přeji si udržitelné Vánoce

30. 11. 2020 Nikola Havlíčková

Milý Ježíšku, přeji si udržitelné Vánoce

Vánoce patří ke svátkům, které zrovna neoplývají zodpovědným přístupem k životnímu prostředí. Sice jsou Vánoce spojovány s klidem a pěknými chvílemi s nejbližšími, ale příroda naše nadšení tolik nesdílí. Během vánočních radovánek vzniká po celém světě skutečně velké množství odpadu.

Myšlenka udržitelnosti se přitom k Vánocům velmi hodí, neboť se odvrací od konzumu a navrací jim jejich prvotní účel – radovat se z přítomnosti milovaných. Užít si čas vánoční udržitelně přitom není nic složitého. A protože nás ekologické otázky zajímají, přinášíme tipy, jak oslavit nejoblíbenější svátek v roce udržitelně.

Zapomeňte na řezané a umělé stromečky

Možná se vám zdá výměna živého řezaného stromečku za umělý jako jeden z kroků k vytvoření udržitelných Vánoc. Není tomu tak. Při výrobě umělých stromků vzniká ohromné množství odpadu a spotřebovává se spousta materiálu i energie. Nad principem ,,jednorázových“ řezaných stromků, které po Vánocích končí u kontejnerů, by příroda zaplakala, byla-li by schopná projevit lidské emoce.

Vhodným udržitelným řešením je pořídit si stromeček v květináči, kterým například po uplynutí vánočního času budete moct vyzdobit svou zahradu. Stromeček je možné si rovněž zapůjčit. Ekologicky zaměřené nadace nabízejí stromečky v květináčích, jež nekončí u kontejneru, ale po jejich využití se vysazují do lesů.

Nebojte se přírodních a jedlých dekorací

Pro dosažení ideální vánoční atmosféry není zapotřebí každý rok ve velkém nakupovat nové (nejčastěji plastové) dekorace. S použitím přírodních dekorací v podobě šišek, větviček, oříšků, skořice, sušených citrusů a dalšího se vyhnete šíleným frontám v obchodech, ušetříte peníze a nezahltíte přírodu zbytečným odpadem. Nemějte strach napéct více cukroví a perníčků a i jimi stromeček ozdobit.

Podpořte lokální prodejce jídla a pití

K udržitelnému způsobu oslavy Vánoc můžete přispět i podporou lokálních prodejců zeleniny, ovoce, masa i čaje či kávy. Porozhlédněte se po produktech v bio kvalitě, jejichž pěstování či výroba probíhaly v souladu s přírodou. A co především splnit, abychom vánoční hodování prožili zodpovědně? Neplýtvat jídlem!

Do čeho zabalit dárky

Stejně jako stromečky končí u kontejnerů, obdobný konec čeká balicí papír. Ten bývá použit jen skutečně jeden den v roce, kdy se sice hezky vyjímá pod stromečkem, ale o pár minut později je roztrhán na malé kousky, které už nikdo nikdy nepoužije.

Velké množství balicích papírů obsahuje částečky plastů, kvůli kterým není možné papíry recyklovat a znovu používat, a tak skutečně vytvářejí jen odpad. Pro zodpovědné balení dárků existuje několik tipů. Používejte balicí papír z recyklovaného papíru. Šetřete materiálem tím, že jej budete z dárků sundávat co nejšetrněji, abyste stejný balicí papír mohli použít i na další Vánoce.

Případně místo balicího papíru používejte dárkové tašky, které své uplatnění určitě najdou i mimo vánoční svátky. Anebo si s pomocí šicího stroje vytvořte látkové obaly například ze starého povlečení, jehož služeb už není potřeba.

 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment