Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Jak bezpečně odstranit žmolky z oblečení?

02. 03. 2021

Jak bezpečně odstranit žmolky z oblečení?

Krásný nový vlněný svetr nebo nová mikina vypadají parádně, ale po pár vypráních na nich objevíte žmolky. Není to však konec světa, žmolků se totiž na rozdíl od jiných vad můžete poměrně snadno zbavit. Pojďte se podívat na to, jak se žmolky zatočit a také na to, jak jim předcházet.

V ideálním světě by se žmolky neobjevovaly vůbec. Jenomže nic není ideální, a tak se se žmolky musíme smířit. I když ani to není definitivní, žmolky se sice budou při praní a nošení tvořit dál, ale my jejich vznik můžeme oddálit.

Obsah článku:
Jak vznikají žmolky?
Na jakých materiálech se žmolky objevují nejčastěji?
Jak žmolkům předcházet?
Babské rady, jak se zbavit žmolků.
Pořídit či nepořídit odžmolkovač?

 

Jak žmolky vznikají?

Žmolky vznikají vlivem tření při běžném nošení. Když oblečení nosíte, vlákna textilií se přirozeně uvolňují a uzlují se s konečky dalších odstávajících vláken. Toto zauzlování má za následek vznik takzvaných žmolků. Žmolky mohou způsobit například suché zipy nebo kabelky, které se třou o svetrové šaty a kabáty v oblasti ramen a boků. Žmolky se také často objevují v podpaží. Pánové si zase žmolky často vyrobí pomocí vousů, například strniště má na svědomí žmolky na šálách.
 

Jaké materiály jsou na žmolky náchylnější?

Některé materiály jsou náchylnější na žmolky více než jiné. Bohužel se však žmolky dříve či později objeví takřka na jakémkoliv oblečení. Je to proto, že výrobci přidávají i k přírodním materiálům umělá vlákna.

Žmolky se však na oblečení mohou objevit i po praní, nejčastěji je na oblečení zanechávají ručníky, nekvalitní materiály, umělé svetry i vlněný oděv. Předejdete tomu tím, že rozdělíte oblečení na několik kopek nejen podle barvy, ale i podle materiálu. Jednotlivé kousky náchylné na žmolky, otočte naruby a zvolte šetrný program na praní. Menší věci, jako jsou třeba ponožky, můžete umístit do pracích pytlíků.

Jak zabránit tvoření žmolků?

Svetry před praním obraťte naruby, použijte prášek na jemné prádlo a neperte je na více než 40 °C. Ždímejte na co nejmenší otáčky. Některé svetry pouští „chlupy“, které by se během praní přichytily na jiné oblečení. Takové svetry vložte do speciálního pytlíku, případně do povlaku na polštář. Chlupy se nenachytají na trička, další svetry a mikiny. Svetry můžete prát i v ruce, a to opět za použití prášku na jemné prádlo. Při praní a máchání dbejte na to, aby byla teplota vody stejná.

Na žmolky je kromě vlny náchylný i manšestr a fleece, ty byste také měli prát naruby při mírných teplotách do 30 °C. Bavlna se zase doporučuje prát v pračce na 40 °C až 60 °C.

Vlákna se zachytávají v pračce, proto je potřeba pračku jednou za čas vyčistit. Vyčistit musíte odpad, nálevku i vnitřní gumu. Do bubnu nasypte prací prášek a pusťte na prázdno program na praní na 40°C. Zbavíte se tak chloupků, jež v pračce zůstaly. Při sušení v sušičce k oblečení vložte kus tkaniny z nylonu, ten v sušičce perfektně zachycuje žmolky.

Jak se žmolků zbavit?

Když se objeví žmolky, nemusíte oblečení hned vyhazovat nebo ho nosit pouze na doma. Způsobů, jak se žmolků zbavit, existuje hned několik. Záleží pouze na vás, který vám bude vyhovovat nejlépe.

Asi nejjednodušší je žmolky ostříhat nůžkami, ale takto se zbavíte jen větších žmolků, které se často tvoří na švech a koncích rukávů. Na menší žmolky dobře funguje žiletka, případně holicí strojek. Ve správném sklonu s ní přejíždějte po oblečení. Mikinu si položte na tvrdou podložku, látku natáhněte a opatrně po ní jezděte žiletkou. Žiletku však nepoužívejte na polyester.

Z manšestru odstraníte žmolky nejlépe kartáčem, dbejte na to, aby při kartáčování byla látka mokrá. Pokud nemáte kartáč, vyzkoušejte izolepu či lepicí papírovou pásku. Namotejte si izolepu na prsty tak, aby lepivá plocha byla nahoře. Pásku postupně přikládejte na látku a odtrhávejte jemné žmolky. Na zbylá jemná vytahaná vlákna, použijte ještě navlhčenou houbičku na nádobí.

Houbičku na nádobí můžete použít i jinak. Namočte drsnější stranu houbičky a jemně potírejte, žmolky se budou na houbičku postupně nachytávat. S většími žmolky pomůže drátěnka na nádobí. Dejte ale pozor na to, abyste látku nepoškodili.

Houbičku na nádobí můžete přidat do pračky ke svetrům, šálám a mikinám. Nachytají se na ni uvolněná vlákna, takže vaše oblečení zůstane potom stále jako nové.

Pomocnou „ruku“ vám podá i pemza běžně používaná na paty. Pemzou se rychle zbavíte žmolků z kabátů s hrubou strukturou. Pomoci vám mohou i staré silonky, ty je potřeba natáhnout a přejíždět jimi prudce přes oblečení.
 

Pořízení odžmolkovače

Pokud nevěříte domácím vychytávkám, můžete si pořídit stroječek, který vám se žmolky pomůže. Jedná se o odžmolkovač – malý strojek na baterky, který odřezává vystupující žmolky z tkaniny, díky mřížce před ostřím nehrozí, že byste si svůj oblíbený svetr prořízli. Za odžmolkovač zaplatíte pár desítek korun, za ty lepší několik stokorun, ale jestli máte doma více svetrů, mikin nebo šál, na kterých se už žmolky začaly projevovat, tato investice se vám vrátí.

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment