Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Oblečení z kávy je novým trendem ve výrobě udržitelné módy

02. 01. 2024

Oblečení z kávy je novým trendem ve výrobě udržitelné módy

Hledání nových a neotřelých nápadů, jak využít odpad jde neustále kupředu. Jedním z nejnovějších trendů je oblečení vyráběné z kávy. Tento trend v sobě spojuje módu a udržitelnost, což jsou v současnosti opravdu horká témata. Pojďte se s námi podívat, jaké oblečení s vůní kávy si můžete pořídit.

Možná se vám to může zdát jako sci-fi, ale je to tak, z kávového odpadu se vyrábí látky, z kterých se pak šije sportovní i společenské oblečení. Smícháním kávové sedliny s plastem totiž vzniká velmi kvalitní látka s perfektními vlastnostmi.

Kávové oblečení pochází z Tchaj-wanu

Jako první přišli s tímto nápadem na Tchaj-wanu, kde v roce 2009 vyvinuli materiál S.Café. Látka vyrobená z kávy má spoustu výhod, které jistě oceníte, patří mezi ně antiodorizační účinek, rychlejší schnutí a lepší ochranné vlastnosti vůči UV záření. Látka je perfektní pro šití funkčního sportovního oblečení, bot, obleků, či lůžkovin.

Za výrobou oblečení z kávy stojí firma Singtex, která materiál na výrobu látek odebírá například od řetězce Starbucks. Tchajwanský podnik dodává látky značkám, jako je Timberland, North Face nebo Puma. 

Kde se kávová látka vzala?

Celý nápad přišel tak nějak z nenadání, vynálezce Jason Čen seděl s manželkou Amy v kavárně, kde pili kávu. V kavárně uviděli starší dámu, která si domů brala namletá kávová zrna. Když se ptali, na co kávová zrna potřebuje, odpověděla, že je používá proti zápachu při pocení. Amy navrhla Jasonovi, že by to měl také vyzkoušet, protože se vždycky při horské turistice hodně potí a pak nevábně voní. Jason Čen se nápadu chytl a vymyslel postup, jak přeměnit namletou kávu v textilní vlákno.

Začátek je jednoduchý, vykoupí se namletá a použitá káva z kaváren. Káva se suší a po usušení se smíchá s umělou hmotou z recyklovaných PET lahví. Vzniknou tak drobné granule, ze kterých se vyrábí speciální vlákno a látky.

Na druhu kávy nezáleží, ale důležitá je správná jemnost namletí, aby výsledný výrobek měl požadované vlastnosti. Kávy přitom není potřeba mnoho. Na jedno tričko stačí tři šálky kávy a pět PET lahví.

Z kávy se na Tchaj-wanu vyrábějí nejen trička, ale i džíny, bundy, spodní prádlo, a dokonce nepromokavé pánské obleky. Což jistě ocení všichni pánové, kteří už někdy v obleku zmokli.

Možná se ptáte, kolik může takové oblečení stát. Je až překvapivé, že cena není přemrštěná. Cena oblečení z kávy je asi o pětinu vyšší než u stejných výrobků z bavlny. Díky unikátní příměsi má však oblečení vlastnosti, kterými se běžný textil pochlubit nemůže.

Unikátní vlastnosti

Asi největší předností látek z kávy je, že dokážou neutralizovat zápach, který vzniká při pocení. Za tuto vlastnost vděčí malým otvorům v mleté kávě. Další výhodou je také ochrana před UV zářením a rychlé schnutí.

Textil z kávy je tedy ideální pro outdoorové a sportovní oblečení. Jako jedni z prvních vyzkoušeli vlastnosti tohoto oblečení hráči fotbalového týmu FC Liverpool.

Kávové oblečení je tedy perfektní možností, jak ulehčit životnímu prostředí, protože se při jeho výrobě využívají recyklované materiály. Nakládat s ním navíc můžete stejně jako s klasickým oblečením, nemáte se tedy čeho bát. V Evropě však není oblečení z kávy ještě tak běžné, ale co není může být.


 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment