Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Udržitelně k bazénu i do moře aneb kde sehnat udržitelné plavky

06. 07. 2022 Nikola Havlíčková

Udržitelně k bazénu i do moře aneb kde sehnat udržitelné plavky

Léto je tu a nás čekají dovolené a častý pobyt u vody. Ať už zamýšlíte být u vody aktivní, nebo u ní v klidu relaxovat, plavky budou vedle opalovacího krému jistojistě součástí vaší výbavy. Avšak plavky běžně dostupné v obchodních řetězcích jsou vyráběny nezodpovědně k planetě a za pomoci syntetických materiálů. Pojďte se s námi podívat na etické a udržitelné výrobce plavek ze zahraničí i z domova.

K nejčastěji používaným materiálům pro výrobu plavek patří nylon a polyester. Oba tyto syntetické materiály vznikají s pomocí derivátů ropy a na jejich výrobu se používá mnoho vody i energie. O tom, že jsou v přírodě nerozložitelné, snad ani není potřeba mluvit…

Záleží-li vám na životním prostředí i férovém přístupu, pak berte při výběru plavek v potaz nejen vhodnost materiálů, ale i celý proces výroby. A aby vám plavky vydržely co nejdéle, věnujte jim potřebnou péči. Pár rad najdete v našem článku Desatero správné péče o plavky.

Patagonia

Že lze i outdoorové oblečení vyrábět zodpovědně, pravděpodobně nejlépe dokazuje značka Patagonia, která klade důraz na recyklované materiály, funkčnost, praktičnost a fair trade. Z velkého výběru funkčních oděvů si vyberete, ať už se věnujete turistice, surfujete, nebo se rádi jen tak povalujete u vody. Kromě používání recyklovaných materiálů a šití v duchu fair trade je síla značky i v zájmu o ekologii. Od roku 1985 posílá procento ze svých tržeb na ochranu a obnovu životního prostředí.

Summersalt

Elegance, barvičky, minimalismus, slušivé střihy. Těmito slovy by se daly popsat udržitelné plavky značky Summersalt. Jsou vyráběny z recyklovaného polyamidu. Tento typ tkaniny vzniká z recyklovaných plastů, spotřebních materiálů a nylonového odpadu. Tím to však nekončí. Zodpovědní jsou i co se týče odesílání zásilek, při němž sahají po recyklovatelných obalech.

Vitamin A

Plavky značky Vitamin A se vyrábějí v Kalifornii a jsou inspirované módou z pláže 70. let minulého století. Jestli to nějaká firma s udržitelnými materiály opravdu umí, pak je to rozhodně Vitamin A. Na výrobu slušivých plavek používá kupříkladu EcoLux, který vzniká z recyklovaných nylonových vláken, či EcoTex, jenž šetří vodu i energii ve výrobním procesu, anebo BioSculpt poskytující organickou alternativu za nylon. Vedle toho využívají organickou bavlnu, len, recyklovanou bavlnu a Tencel. V zodpovědném chování značky zkrátka nechybí iniciativa k minimalizaci dopadu na životní prostředí.

Plove

I český trh nabízí udržitelné plavky. Minimalistické střihy a různé barevné kombinace značky Plove padnou do oka snad každému. Pro své kolekce využívá regenerovaná nylonová vlákna Econyl, která pocházejí z rybářských sítí vylovených jako odpad z oceánu. Pozornost si zaslouží Eco kolekce, na jejíž výrobu byly použity kvalitní italské materiály tvořené směsí regenerovaného nylonu a elastanu. Tento materiál je odolný vůči chlóru i UV záření a pyšní se certifikátem OEKO-TEX standart 100, jenž zaručuje kvalitu a šetrnost k pokožce.

Circlle

Česká značka Circlle sice vyrábí především sportovní oblečení inspirované jógou, avšak mezi jejich zbožím jsou k vidění i plavky. Pohodlné, kvalitní, udržitelné, eticky a ručně vyrobené plavky v různých barevných provedeních jsou z regenerovaného plastu z oceánu a z recyklovaných nití.

Zdroje: oficiální webové stránky značek, thegoodtrade.com, sustainably-chic.com, slowfemme.com, udrzitelnyzivot.cz
 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment