Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Zadáno pro dámy aneb co si obléct na večírek a co do práce?

02. 01. 2023

Zadáno pro dámy aneb co si obléct na večírek a co do práce?

Dámy si na své oblečení potrpí a obvykle mají i cit pro to, jak se na určité příležitosti obléct. Pokud však tápete v pojmech jako je black tie nebo casual chic, jste tu správně. Z našeho článku se dozvíte všechno, co budete při výběru oblečení do práce i na večírek potřebovat. Díky tomu vám nehrozí žádné faux pas.

O tom, co si mají pánové oblékat na důležité příležitosti, jsme se zabývali v jenom z našich předešlých článků. Tentokrát se tedy budeme věnovat jen a jen dámám. Pohodlně se usaďte a jdeme na to. Základním pravidlem je rozlišování mezi formálním a neformálním stylem nebo také „formal“ a „casual“. Ty ještě dále dělí na další typy dress code podle konkrétního typu akce, na kterou se chystáte.

White Tie

Nejformálnější ze všech stylů, který se řídí velmi striktními pravidly. Povinný white tie bude na pozvánce na ceremoniály v nejvyšších kruzích, formální galavečery, plesy v opeře, státní události nebo královské svatby.

Znamená to pro vás obléknout dlouhé večerní nebo plesové šaty. Šaty by měly být honosné a okázalé v nejrůznějších barvách a dekorech. Vhodné je doplnit je dlouhými rukavicemi přes lokty, luxusní šperky, tiáry, čelenky a psaníčko. Využít byste měla i služeb vizážistky a kadeřnice. Rozhodně byste neměla mít na ruce hodinky, ty do white tie nepatří. A to platí pro pány i dámy.

Black Tie

Black Tie dress code se obléká nejčastěji při slavnostních ceremoniích, večírcích, svatbách a významných událostech, které mají na pozvánce psaný začátek po 18. hodině.

Ženy by měly ideálně obléct dlouhé večerní šaty v tmavých barvách – černé, temně modré, tmavě fialové nebo bordó. Samozřejmostí jsou boty na podpatku s uzavřenou špičkou, matné silonky a barevně sladěné menší psaníčko. K doladění vzhledu použijte šperky – diamantové, perlové nebo zlaté. Nezapomínejte také na celkově upravený vzhled, pečlivý make-up a dokonalý účes.

Black Tie creative

Trochu uvolněnější a kreativnější podobou black Tie je právě black Tie creative. Pokud nechcete splynout s davem, pak je přesně tohle ten styl, který byste měla obléknout. Základem je večerní toaleta, ale pozor, žádná nuda, obléknout můžete dlouhé dámské šaty ve výraznějších barvách, s potiskem nebo s rafinovanými průstřihy a výstřihy. Obléknout můžete také dokonale padnoucí dámské společenské kostýmy a dlouhé dámské společenské overaly. Kreativitu můžete předvést i v doplňcích jako jsou výrazná psaníčka v nápaditých tvarech, ozdoby do vlasů nebo šperky.

Business formal

Bussiness dress code potkáváte často a asi si to ani neuvědomujete. Je to typicky reprezentativní oblečení, které se nosí v kancelářích a bussiness centrech. Dámy mohou nosit sukni, šaty, kalhoty nebo dámské business kostýmy v tmavších barvách, šedé nebo modré. V létě můžete volit světlejší odstíny. Obléknout byste měla klasický střih, sukni v délce ke kolenům.

Pokud si chcete obléknout bussiness šaty, mely by být jednobarevné nebo s decentním vzorem (kostka nebo proužek). Hodí se k nim sako s délkou k bokům ve stejné barvě. Obout byste měla černé kožené lodičky, baleríny nebo boty pánského stylu.

Kabelka i ostatní doplňky by měly ladit s obuví. Upřednostňuje se střídmost, a to jak ve volbě šperků, tak i ve zvoleném make-upu.

Business casual

I s business casual se běžně setkáte v obchodním životě. Je tu větší svoboda při výběru oblečení než u stylu „business formal“, oblečení je pohodlné, ale neztrácí na eleganci.

Ženy mohou obléci šaty, kalhotové nebo sukňové kostýmky, společenské kalhoty nebo sukně v kombinaci s halenkou, košilí doplněné svetříkem nebo vestou. Délka šatů a sukně by měla dosahovat vždy ke kolenům.

Casual

Jako casual se označuje neformální volnočasové oblečení pro každodenní nošení. Nejsou zde přísná pravidla a předpisy, které vás svážou při formálních příležitostech. Tady můžete projevit svou osobitost. Patří sem trička, džíny, sukně, šortky, šaty nebo i sportovní sako. Zkrátka běžně nošené oblečení.

Smart casual

Neformální, ale přesto elegantní oděv, který odpovídá normám a typům zaměstnání. Oblečení by mělo být módní a elegantní. Oblečení kombinujte kreativním způsobem, ale dbejte na to, aby jako celek působilo upraveně a elegantně.

Vhodné jsou pro smart casual dress code moderní šaty, sukně, overal s blejzrem nebo kardiganem, černé kalhoty nebo džíny s elegantní halenkou nebo tunikou. Pro kabelku a obuv neplatí žádná zvláštní pravidla.

Casual chic

Vedle dress codu Casual a Smart Casual je tu ještě Casual Chic. Přestože jsou rozdíly mezi nimi minimální, Casual Chic je více šik. Používají se kvalitní materiály, perfektně střižené a padnoucí oděvy. Kromě toho charakterizují tento dress code střídmost a menší nápadnost v doplňcích.

Semi formal

Společenská akce se začátkem v dopoledních hodinách a koncem před 18. hodinou by měl dáma sáhnout po pouzdrových šatech nebo po elegantním dámském kostýmku. V letních měsících můžete obout sandále na podpatku nebo na klínku.

Jedná-li se o společenskou událost, která začíná po osmnácté hodině, měla byste obléknout nevyzývavé koktejlky (tzv. „malé černé“) nebo padnoucí kalhotový kostým. Boty na večerní událost jsou přípustné pouze klasické uzavřené lodičky na podpatku.

Summer chic

Summer chic se stále více prosazuje na svatbách. Ženy oblékají elegantní letní šaty nebo letní kostýmek, vyrazit můžete také v šatech a sukních v boho stylu. Šperky a doplňky jsou v tomto případě na vás a kreativitě se meze nekladou. Sluneční brýle, klobouk, nebo lehký letní šál skvěle doladí outfit do osobitého stylu.

Móda je k dámám v mnohém milostivější než k pánům – nabízí jim mnoho možností. Nicméně to může být do jisté míry i prokletím, zatímco pánům stačí oblek a jsou připraveni na všechny společenské příležitosti, dámy musí kombinovat a často dost přemýšlet, v čem vyrazí.
 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment