Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Zadáno pro pány aneb co si obléct na večírek a co do práce

25. 07. 2022

Zadáno pro pány aneb co si obléct na večírek a co do práce

Udělejte si jednou pro vždy jasno v tom, co si na jakou příležitost obléct. Poradíme vám, po čem sáhnout, když na pozvánce stojí black-tie, smart casual nebo business formal. Neexistuje totiž nic trapnějšího, než když se vypravíte na party v nevhodném oblečení.

Pokud jste si až doposud mysleli, že problémy s módou mají před důležitou událostí jen dámy, pak jste na velkém omylu. Pánská móda totiž podléhá úplně stejným pravidlům jako ta dámská. Nemusíte se však ničeho bát, stačí si zapamatovat pár základních pravidel a máte vyhráno.

Základem je rozlišovat mezi formálním a neformálním stylem nebo chcete-li „formal“ a „casual“. Ty se pak podle potřeby ještě dělí na další typy dress code podle typu akce, na kterou se chystáte.

White-tie

Nemůžete dostat přísnější a formálnější dress code předpis, než je white-tie. Ten se řídí velice striktními pravidly. S požadavkem na white-tie se setkáte pravděpodobně při společenských večerních akcích, jako jsou ceremoniály v nejvyšších kruzích, formální galavečery, plesy v opeře, státní události nebo královské svatby.

U pánů je nutností frak, kalhoty s vysokým pasem a šle, bílá vesta nebo vesta s lehkým nádechem slonovinové kosti, speciální pánská bílá white-tie košile s odepínacím límečkem, bílý ručně vázaný motýlek a nejlépe perleťové manžetové knoflíčky. Pokud byste chtěli svůj outfit něčím zpestřit, pak sáhněte po bílé šále nebo bílém šátku do klopy a na hlavu nasaďte cylindr. K white-tie nepatří hodinky.

Vzhledem k tomu, kam se tento dress code nosí, asi nebude ve vaší skříni, a pokud ho budete potřebovat, navštívíte pravděpodobně půjčovnu.

Black-tie

S dress codem ve stylu black-tie se nejčastěji potkáte při slavnostních ceremoniích, večírcích, svatbách a významných událostech, které začínají po 18. hodině. Pokud tedy na pozvánce najdete požadavek na tento dress code, měli byste obléknout černý nebo černomodrý smoking s černým motýlkem. Nesmí chybět bílá pánská košile, vesta nebo šerpa kolem pasu, smokingové kalhoty s lampasem, černé ponožky a černé lakované boty. Nezapomeňte, že k dress code black-tie nepatří hodinky.

Black-tie creative

Jak vám může napovědět slovo creative v názvu této podmnožiny stylu oblékání. Jedná se o nápaditější podobu black-tie, cílem je v tomto případě nesplynout s davem. Můžete sáhnout po černé pánské košili, brokátovém smokingu nebo smokingu s výšivkou. Zkrátka se můžete trochu odchýlit od black-tie.

Semi formal

Pokud společenská akce začíná dopoledne a končí před 18. hodinou, měli by pánové obléci oblek. Ten může být i ve světlejších barvách a nemusíte se bát košile v pastelových barvách, pestrého motýlku nebo třeba barevných ponožek.

Jedná-li se o společenskou událost, která začíná po 18. hodině, měli byste obléci tmavý oblek s bílou košilí.

Business formal

Nechme stranou přísně společenské typy outfitů a podívejme se na ty, které můžete potkat takřka denně. S business dress codem se setkáte velmi často, především pokud pracujete v kanceláři. Business formal je totiž reprezentativní společenský oděv, který pro finančníky, právníky a obchodníky představuje naprosto běžné denní oblečení.

Pro pánský business formal dress code vybírejte tmavý oblek. Zvolit lze černý, šedý nebo tmavě modrý, v letních měsících můžete sáhnout po světlejších odstínech šedé a béžové. Pánská košile s vázankou by měla být jednobarevná světlá nebo s jemným vzorem. Kožené doplňky měly být sladěné, ke kožené obuvi v tmavých barvách jednoduše sladíte kožený opasek, aktovku, hodinky, peněženku a v zimě i kožené rukavice. Nezapomeňte, že ladit by měly všechny kovové prvky – přezka na pásku, šperky, obroučky brýlí nebo kování na tašce.

Business casual

S business casual se potkáte v obchodním životě. Máte tu však větší svobodu při výběru než u stylu "business formal", oblečení by mělo být pohodlné, ale nemělo by neztrácet na eleganci.

Můžete kombinovat klasické kalhoty (tzv. chinos) s volnočasovým neformálním sakem a pánskou košilí s dlouhým rukávem, kterou můžete nahradit polo tričkem nebo rolákem. Kravata tu není nutná, ale pásek by měl barevně ladit s botami a ponožky s kalhotami. Elegantní boty nebo mokasíny by měly být kožené.

Smart casual

Jedná se o neformální, ale stále elegantní oděv, který odpovídá normám a typům většiny zaměstnání. Oblečení by mělo být vždy módní a elegantní. Oblečení se vždy kombinuje kreativním způsobem, a jako celek vždy působí upraveně a elegantně.

S klidem tak můžete obléknout blejzry, sportovní saka, kardigany nebo svetry s výstřihem do „V“, pánské košile s rozhalenkou, polo trička s krátkým i dlouhým rukávem. Přesně sem sedí i pánské chinos kalhoty v různých barvách, nebo tmavé džíny.

Casual


Neformální volnočasové oblečení pro každodenní nošení. Tento styl oblečení nemá přísná pravidla a předpisy. Promítá se do něj vždy osobnost nositele. Patří sem trička, džíny, sukně, šortky nebo i sportovní sako. Zkrátka oblečení, které běžně nosíte.

Nepatří sem outdoorové oblečení nebo oblečení na sport jako legíny, tepláky nebo šusťákové a funkční bundy. To patří na výlet a do přírody, nikoliv do města. Proto si hlídejte, že i přes to, že jste duší zálesák, do kina nebo na skleničku vyrazíte oblečeni v casual stylu.

Casual chic

Vedle dress codu Casual a Smart Casual se můžete setkat ještě s Casual Chic. Přestože rozdíly mezi nimi jsou minimální, Casual Chic je prostě tak nějak více šik. Dalo by se o něm také říci, že obsahuje více vytříbeného vkusu a přirozené elegance. Vždy tedy oblékejte oblečení z kvalitních materiálů, perfektně střižené a padnoucí. Charakteristické jsou pro tento styl střídmost a menší nápadnost v doplňcích.

Summer chic

Tento dress code se stále více prosazuje na letních svatbách a zahradních party. Pro pány je vhodný elegantní letní oblek z bavlny nebo lnu, pánské kalhoty chinos v kombinaci s pěknou pánskou košilí a sportovním sakem. Svůj outfit můžete klidně doplnit o sluneční brýle nebo třeba klobouk.

Je toho opravdu hodně, co musíte zvládnout, abyste byli za všech okolností správně oblečení. Fakt je, že ne všechny zmíněné příležitosti vás v životě potkají. V každém případě byste měli mít ve svém šatníku bílou košili a tmavý dobře padnoucí oblek. Další módní kousky, které se hodí pro speciální příležitosti jsou volitelné.


 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment