Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Jak na jarní úklid domácnosti

27. 03. 2022

Jak na jarní úklid domácnosti

Se změnou ročního období míváme tendenci měnit i věci ve svých životech. Právě na jaře bývá tato tendence nejsilnější. Měníme účesy, barvu vlasů a vyměňujeme šatník. Kromě změny se však jaro pojí i s očistou těla i ducha. Proto se k němu výborně hodí i očista příbytku. Pojďte se s námi podívat, jak dopřát vašemu bydlení řádný jarní detox!

Oproti vánočnímu úklidu ten jarní můžete udělat, kdykoliv se vám bude chtít, protože nemá deadline v podobě svátků. Nicméně velmi často se vztahuje k Velikonocům. Jenomže Velikonoce se blíží, a tak už nemůžete před jarním úklidem zavírat oči ani úklidové komory.

Než se však pustíte do víru úklidu, připravte si plán a pořiďte si vše, co budete při uklízení potřebovat. Pokud totiž nepatříte k uklízecím maniakům, mohla by vás i sebemenší komplikace přesvědčit, že tentokrát zkrátka uklízet nemůžete.

Jarní úklid využijte k protřídění šatníku

Zbavit se můžete zimního oblečení, které jste za celou zimu nenosili. A to, které nosit chcete i příští zimu, můžete rovnou poslat do čistírny, kde se o něj řádně postarají. Při té příležitosti se mrkněte i na své oblíbené jarní baloňáky a svetříky a přibalte je k zimním kabátům a bundám. V čistírně se zvládnou postarat i o ně.

Když budete mít vyměněný šatník, čeká vás zbytek bytu či domu. Zbavte se zimních dekorací, sušených květin, těžkých vlněných přehozů i tmavých potahů. Připravte svůj domov na příchod jara a prosvětlete a provzdušněte interiér. Potahy, povlaky na polštáře i teplé flanelové povlečení zabalte a pošlete do prádelny.

Proč je důležité čistit domácí textil?

Veškerý textil, který máte doma, přitahuje prach, nečistoty a pachy z okolí. To je důvod, proč se potahy, polštářky, dečky, přehozy, deky, koberce, závěsy i záclony stávají podstatným zdrojem znečištění vašeho domova. Kromě toho, že ušpiněný textil nepůsobí reprezentativně, přispívá i k nepříjemnému zápachu. Proto je potřeba o bytový textil potřeba řádně pečovat, pravidelně ho prát a čistit. Jedině tak udržíte svůj domov čistý, voňavý a prospějete tak i svému zdraví.

Zbavte všechny koberce a čalouněný nábytek prachu a roztočů

Tím rozhodně začněte. Na rozdíl od našich babiček, my nemusíme chodit s kobercem na klepadlo. Bude vám tedy stačit vysavač, ale nezapomeňte pořádně vysát i ten nejmenší kousek čalounění nebo koberce. Od věci nebude ani mokré čištění koberce. Pokud máte doma koberec, který se dá smotat, pak ho klidně pošlete do čistírny, kde se o něj postarají. Chcete-li se o koberec postarat doma, pak se podívejte, jak na to, do našeho článku o čištění koberců.

Vysavač se vám však nebude hodit jen při péči o koberec. Využijete ho i při úklidu ložnice, konkrétně matrací. Ty pořádně vysajte, abyste se zbavili roztočů i prachu. V posteli trávíme hodně času, proto by měla být opravdu čistá. V případě, že můžete sundat potah z matrace – určitě ho vyperte. Pokud to však možné není, vyčistěte celou matraci. Zapomenout byste neměli ani na přikrývku a polštář. Jaro je ideální čas na výměnu teplých, péřových lůžkovin, za lehčí, letní variantu. Peřiny a péřové polštáře určitě nechte před uložením vyčistit, aby se v nich nehromadily nečistoty a neplesnivěly.

Okna se musí blýskat čistotou

Mytí oken není oblíbenou činností žádné hospodyňky. Jednou za rok se to však jistě dá přežít, postarejte se tedy o to, že se budou okna blýskat čistotou. Kromě toho je potřeba vyčistit i záclony, které jsou základem stínění v obytných místnostech a zamezují nežádaným pohledům zvenku. V záclonách se udržuje prach a alergeny a mají také tendenci nasávat pachy z kuchyně nebo cigaretový kouř. Dostat tyto nečistoty a zápach ze záclon a závěsů není snadné, obzvlášť pokud máte závěsy vyrobené například z hedvábí. Po vyprání v domácí pračce se mohou záclony i závěsy zkrátit, srazit či naopak vytáhnout, proto je lepší je poslat k profesionálům.

Domácí čisticí prostředky na úklid

Abyste udrželi svůj domov čistý, nemusíte používat čisticí prostředky plné chemie. Účinné bojovníky proti špíně si můžete vyrobit doma.

Octová voda na úklid

Příprava je velice snadná, 500 ml octa smíchejte s 250 ml vody. Pokud vám ocet nevoní, přikápněte 20 kapek vonného oleje. Směs nalijte do lahve s rozprašovačem a univerzální čistič je na světě. Dokonce má i antibakteriální účinky.

Jedlá soda s citronem na úklid

Smíchejte citronovou šťávu s jedlou sodou tak, aby vznikla hustší pasta. Kyselina citronová má antibakteriální a dezinfekční účinky a působí jako přírodní bělidlo. Pasta vám pomůže i s více znečištěnými povrchy. Stačí do ní namočit vlhkou houbičku a začít drhnout.

Čisticí prostředek z octa a sody

Ocet v kombinaci s jedlou sodou krásně pění. Dohromady tvoří čistič, který prošťouchne i ucpaný odpad.

Z jarního úklidu si udělejte zábavu a uvidíte, jak vám vše půjde rychle od ruky. Když navíc do úklidu kromě rodiny zapojíte i profesionály z čistírny a prádelny Cleany.cz, pak budete mít hotovo dříve, než řeknete lesk!
 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment