Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Upcyklujte starou košili na sukni a vdechněte nový život nevyužitému oděvu

31. 08. 2022 Nikola Havlíčková

Upcyklujte starou košili na sukni a vdechněte nový život nevyužitému oděvu

Pojďte si s námi oživit šatník a kreativně se vybít. Zbavuje se váš partner, kamarád či jakýkoli mužský příbuzný velké košile? Nemusí ji nutně vyhazovat. Má totiž velký potenciál najít si místo v dámském šatníku. Pár stehy a střihy z ní lze vytvořit sukni! Jak na to? To vám velmi rádi prozradíme

O tom, že přeměně oblečení do nové podoby, se říká upcyklace, už víme. A pokud tápete, můžete si tento pojem a jeho význam připomenout v našem článku Upcyklace aneb proměna starého a nevyužitého v nové. V minulosti jsme starou košili upcyklovali s pomocí bavlnky, vyšívací obruče a vytvořili tím nový kousek s ručně vyšitým obrázkem. Postup upcyklování vyšíváním se dočtete v článku Nevyhazujte starou košili, upcyklujte ji. A nyní to zkusíme zase trochu jinak. Jak tedy přešít nevyužitou košili v sukni a prodloužit tak danému kousku životnost?

Upcyklace košile na sukni

Co budeme k upcyklování košile potřebovat:

  • šicí stroj
  • nůžky
  • metr (není úplnou nutností)
  • nit v barvě košile
  • páráček (pokud má košile kapsy)
  • elastickou gumu
  • špendlíky
  • jehlu
  • a samozřejmě košili
Potřeby na upcyklaci

Krok 1: rozstřižení košile

V prvé řadě košili na zemi perfektně vyrovnáme, aby byla zcela uhlazená a napnutá, v žádném místě nepřeložená. Jakmile všechny švy obou stran košile sedí dokonale na sobě, vezmeme si na pomoc špendlíky a v oblasti pod podpažím košili po celé šířce upevníme špendlíky. Připneme tak zadní část k přední, aby se nám během stříhání nerozjela a nevytvořila tak jednu stranu kratší než druhou. A hurá do stříhání!

Rozstřižení košile

Krok 2: odstranění kapes

Pokud jste k upcyklaci zvolili košili s kapsami, je potřeba zbytky kapes odpárat. S páráčkem to zvládnete raz dva. Opatrně s jeho ostrou částí odstraňujte steh po stehu a jemně při tom odtrhujte látku kapsy od látky přední části košile. Upcyklujete-li košili bez kapes, máte o starost míň.

Odstranění kapes

Krok 3: vytvoření tunelu pro gumu

Velikost gumy zvolte dle svých požadavků. Ale čím širší bude, tím lépe vám bude sedět v pase. Košili otočte naruby a pracujte s ní z rubové strany. Přiložte gumu na horní okraj košile. A to nejprve tak, že si gumu přiložíte o jednu velikost gumy níž od horního odstřiženého okraje. Okraj pak přes gumu přeložte a posléze tento okraj s gumou ještě jednou protočte směrem dolů. Vytvoříte tak jakýsi tunel, do něhož posléze gumu vložíte a zašijete.

Spodní část tunelu připevněte špendlíky. Tunel vytvořte po celé šířce košile v zadní i přední části. Můžete si velikost tunelu buďto změřit metrem, nebo jednoduše přišpendlit látku k sobě s pomocí gumy vložené v tunelu. Pokud ji však necháte v tunelu, myslete na to, že ji nesmíte přišpendlit. Před šitím musí být guma mimo košili.

Tunel pro gumu

Tunel pro gumu
Upcyklace košile

Jak vytvořit z košile sukni

Krok 4: zašití tunelu

Jakmile zašpendlíte tunel po celém obvodu košile, je na řadě šití. Pokud jste tunel tvořili s pomocí gumy, před šitím ji z tunelu odstraňte. Spodní část tunelu přišijte. Snažte se přišít tunel v co nejspodnější části, aby se vám guma do tunelu vešla. Pokud tunel zmenšíte, bude se vám guma uvnitř přetáčet… Tunel nepřišívejte po celém obvodu košile. Musíte si ponechat menší prostor pro manipulaci s gumou.

Zašití tunelu pro gumu

Zašití tunelu pro gumu

Krok 5: vložení gumy

Přichází na řadu guma. Nyní je potřeba odstřihnout ji na požadovanou délku. Buďto si přeměřte pas a posléze délku přeneste na gumu a tu ustřihněte. Nebo si gumu jednoduše obtočte kolem pasu a ustřihněte tam, kde vám bude její velikost nejpohodlnější. V případě obou variant přeměření přičtěte k velikosti přibližně centimetr. Gumu totiž budete sešívat k sobě, a tak se o maličko zkrátí.

Když máte potřebnou délku gumy ustřiženou, zasaďte na oba konce zavírací špendlíky. Jeden konec připevněte k látce několik centimetrů pod tunelem, aby se vám s ní posléze lépe manipulovalo a neutíkala tam, kam nemá. A druhý konec vsuňte do nesešitého prostoru tunelu a protáhněte jej po celém obvodu košile.

Vložení gumy

Krok 6: sešití gumy

Až se oba konce gumy potkají, jednoduše je sešijte k sobě. Vhodné je zvolit takzvaný cik cak steh. Ten konce gumy k sobě připevní lépe než klasický rovný steh. Přišijte konce k sobě několikrát. Jedno přejetí jehlou nestačí, gumu by roztrhlo při jejím natahování.

Zašití gumy

Krok 7: zašití volného prostoru tunelu

Když je guma sešitá, zbývá ji zasunout do tunelu a volný prostor zašít tak, aby byl tunel sešitý po celém obvodu. Jelikož je guma již v tunelu, látka se mačká a je potřeba ji při sešívání v nesešitém místě natáhnout. Opět si dejte pozor, abyste nepřišili k látce i gumu. A je to!

Dokončení


 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment