Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Chataři a chalupáři, víte, jak odstranit skvrny ze svého pracovního oblečení?

26. 04. 2021

Chataři a chalupáři, víte, jak odstranit skvrny ze svého pracovního oblečení?

Sezóna chataření a chalupaření je tu a s ní i sousta práce kolem chaty. Kutilové se už jistě nemohou dočkat, až se zavřou do své dílny a zaberou se do práce. Kromě dobrého pocitu z odvedené práce si však většinou odnesou i pořádně zamazané pracovní oblečení. Máme pro vás pár tipů, jak udržet pracovní kalhoty i montérky ve formě po celou sezónu.

Při práci na zahradě i v dílně přijdete k nějakému tomu fleku raz, dva. Vyčistit skvrny od oleje, barvy, trávy, hlíny nebo šmíru není legrace, ale zároveň to není nemožné. Stačí si na každou z těchto skvrn pořídit účinného pomocníka.

Jak odstranit mastné fleky z pracovního oblečení?

Jak vyčistit skvrny od oleje? Poměrně snadno, když zvolíte správný postup a odstraňovač skvrn. Asi každý kutil má v dílně líh nebo benzín a v kuchyni určitě najdete kukuřičný škrob nebo prostředek na mytí nádobí. Mastnou skvrnu na oblečení je totiž před vypráním potřeba z látky dostat. Posypte ji škrobem, který mastnotu nasaje, a po patnácti minutách vzniklý film odstraňte.

Benzín nebo líh si nalijte na houbičku či čistý hadřík a jemně mastnou skvrnu potírejte směrem od kraje dovnitř, abyste ji nerozmazali. Poté oblečení vyperte jako obvykle.

Jak vyprat šmír

Určitě jste už slyšeli o šmíru. Ušpinit se od šmíru je asi ta nejjednodušší věc, která se vám v dílně může stát a nejen v dílně. Stačí si vyrazit v dlouhých kalhotách na kole a pohroma je na světě. O šmíru ale své vědí i nadšení automechanici, kteří ho mají na svých pracovních montérkách pořád. Drobné úpravy aut, motorek, sekaček na trávu a jiného nářadí vás také mohou stát poničení oblíbeného oblečení. Šmír je směs maziva, které se spojí s prachem a dalšími nečistotami a vytvořilo černou mazlavou hmotu.

Protože je šmír mastný, můžete zvolit některou z technik na odstranění mastnoty a skvrn od oleje.

Benzínový čistič skvrn alias čikuli

Osvědčené metody není třeba měnit, jednou z nich je i čištění skvrn od oleje pomocí čikuli neboli benzínového čističe. Při čistění vždy postupujte dle návodu. Předem vyzkoušejte reakci materiálu na čisticí prostředek nanesením malého množství na méně viditelná místa oblečení.

Chemická rozpouštědla

Na odmaštění pracovního i jiného oblečení se skvěle hodí chemická rozpouštědla. Před nanesením rozpouštědla skvrnu navlhčete vodou, aby se kvůli rozpouštědlu nezvětšila. Nejběžnějším rozpouštědlem je nejspíš benzín, který zároveň nenarušuje barevnou stálost oděvu. Abyste měli jistou, raději si to ověřte na kousku textilu, který není na viditelném místě. Po vyčištění skvrny od šmíru je nutné oblečení ještě vyprat v pračce.

Prohledejte lednici

Babské rady paradoxně doporučují na skvrny od šmíru použít něco mastného (například sádlo nebo máslo). Skvrnu podložte zespodu ubrouskem, aby se neotiskla na druhou stranu. Poté skvrnu potírejte a odstraňujte stíráním směrem do středu, abyste skvrnu nerozmazali. Dávejte si také pozor, abyste špínu stírali stále čistým kouskem hadříku. Vzniklou mastnou skvrnu snadno odstraníte saponátem a následným vypráním v pračce.

Žlučové mýdlo

Použít můžete i žlučové mýdlo, které kartáčkem do skvrny vetřete a opatrně ji odstraňujete. Pak už stačí oblečení vyprat v pračce tak, jak jste zvyklí.

Jak odstranit barvu z oblečení

Natíráte plot nebo zahradní nábytek? U toho se snadno může stát, že nějaká ta barva skončí na oblečení. Pamatujte si, že čím dříve se do odstraňování barvy z oblečení pustíte, tím větší máte šanci na úspěch.

Jakmile na oblečení odhalíte skvrnu od barvy, máte dvě možnosti, můžete oblečení vyhodit, nebo se pokusit ho zachránit. I když pracovní vesta, kalhoty nebo bunda nějaký ten flek snese, bílé kalhoty s obtiskem čerstvě natřené lavičky už asi „neokecáte“. Nejprve odstraňte přebytečnou barvu z oblečení, k tomu použijte například tupý nůž. Udělejte všechno pro to, aby na oblečení zůstalo minimální množství barvy. Dobře poslouží i kobercová lepicí páska, tu přiložte na znečištěnou část oděvu a rychle trhněte. Páska by měla barvu nalepit a strhnout.

Použijte čisticí prostředek

Po odstranění barvy přijde na řadu voda. Barvu oplachujte z rubu látky a následně na oblečení aplikujte čisticí prostředek. Na čerstvé skvrny pomáhá směs mýdla na ruce a tekutého pracího prostředku v poměru 1:1. Pomocí houbičky naneste směs na oblečení a začněte skvrnu čistit. Nebojte se trochu přitlačit, ale nedrhněte příliš silně, aby se látka nenávratně neponičila. Poté oblečení důkladně opláchněte a postup opakujte, dokud skvrna nezmizí.

Na staré skvrny dobře zabírá i lak na vlasy nebo izopropyl alkohol. Skvrnu postříkejte lakem na vlasy nebo ji potřete alkoholem, nechte zaschnout a následně umyjte pod tekoucí vodou a mýdlem. Skvrna by měla zmizet nebo alespoň vyblednout.

Jak odstranit skvrny od zeminy a bláta?

Při rytí záhonů a zalívání se snadno umažete od hlíny nebo bláta. Čištění takových skvrn není problém, jen musíte správně určit, co za skvrnu na oblečení vlastně máte. Zemina je suchá a nevytváří tak velké skvrny, zatímco bláto je vlhké a snáze se zažere do tkaniny.

Jak postupovat?

  1. Podle druhu a barvy tkaniny zvolte vhodný prací prostředek. Nejlépe to poznáte podle štítku na oblečení.
  2. Pomocí měkkého kartáče odstraňte uvolněnou hlínu ze zaschlých skvrn. Odstraníte tak hrubší částečky.
  3. Pokud je to potřeba, předčistěte oblečení pomocí tekutého pracího prostředku. Jemně ho vmasírujte do skvrny. Pokud by skvrna byla příliš odolná, nechte oblečení odmočit.
  4. Vyperte oblečení na maximální možnou teplotu, kterou uvádí výrobce.
  5. Zkontrolujte, zda skvrna zmizela, pokud ne opakujte postup od začátku.

Podobně můžete postupovat i v případě, že na oblečení objevíte skvrny od trávy. Nejlépe na ně funguje technický líh, ocet, citronová šťáva, žlučové mýdlo nebo mléko. Jak postupovat v konkrétních situacích, jsme podrobně popisovali v článku o „školních“ skvrnách.

Jak odstranit rez z oblečení?

Rez je při opravách a práci kolem domu také poměrně častá. Ale ani když najdete na pracovních kraťasech nebo teplákových kalhotách skvrnu od rzi, nemusíte je vyhazovat. Stačí sáhnout po pár věcech z kuchyně a je to. Čím odstranit rez? Citronem a solí!

Odstranění rzi ve 3 krocích

  1. Na skvrnu od rzi vymačkejte čerstvou citrónovou šťávu. Poté ji posypte kuchyňskou solí a nechte působit.
  2. Po chvilce skvrnu namočte, namydlete obyčejným či žlučovým mýdlem a zbytky rzi odstraňte.
  3. Nakonec vyperte na nejvyšší možnou teplotu, jakou daný oděv snese.

Jak dostat smůlu z oblečení?

Pryskyřice, smola, smůla. Jistě vám ji nemusíme představovat, na chatách a chalupách, kde se topí dřevem je jistě častým hostem. Krásně voní, ale dokáže také natropit spoustu trápení. Když víte, jak na ní, dokážete se smůly na oblečení zbavit během chvilky. Existuje hned několik osvědčených postupů, jak smůlu z pracovních i jiných oděvů odstranit.

Odlakovač na nehty

Vyzkoušejte polít skvrnu od smůly odlakovačem na nehty. Nechejte ho dostatečně vsáknout, promněte mezi prsty a po chvíli důkladně vyperte žlučovým mýdlem nebo mýdlem s jelenem.

Vyzkoušejte líh

Když nemáte odlakovač, použijte líh, terpentýn nebo technický benzín. Potom vyperte oblečení žlučovým mýdlem.

Tuk

Zbavit se smůly můžete pomocí tuku. Skvěle vám poslouží klasické máslo, sádlo nebo olej. Opět promněte skvrnu mezi prsty, nechte chvíli působit a poté důkladně vyperte v mýdlové vodě.

Přežehlete skvrnu žehličkou

Vyzkoušet můžete i žehličku. Přiložte na skvrnu ubrousek nebo savý papír a několikrát ji přežehlete horkou žehličkou. Smůla podobně jako vosk teplem rozpustí a vsákne do ubrousku. Pro jistotu použijte několik vrstev ubrousků, aby pryskyřice neprosákla až na spodní stranu žehličky a tím ji nezničila.

S pracovními oděvy nebo starším oblečením na doma či na chatu si klidně experimentujte. Pokud se vám však při příjezdu nebo odjezdu podaří umazat si sváteční oblek nebo nové letní šaty, vsaďte raději na jistotu a pošlete je do čistírny, kde si se skvrnami jistě poradí na jedničku.
 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment