Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Jak na čištění a žehlení pánských obleků? Naši profesionálové vám poradí!

02. 05. 2022

Jak na čištění a žehlení pánských obleků? Naši profesionálové vám poradí!

Pánské obleky jsou snad nejchoulostivějším kouskem oblečení, který v pánské skříni najdete. I když se to nezdá, protože ho nosíte denně do práce, rozhodně to není to samé jako třeba košile nebo tričko. Udržet oblek ve formě zkrátka stojí nějaké to úsilí a je k tomu potřeba i jisté know-how.

Pojďte se tedy s námi podívat na to, co je potřeba vědět a umět, abyste svůj oblek mohli nosit, dokud vám bude sedět. Jedním ze základních pravidel dobře opečovávaného obleku je: oblek patří do čistírny.

Jak se čistí oblek v čistírně?

Možná už vás napadlo, že vlastně nevíte, co se s oblekem děje, když ho odevzdáte v čistírně personálu. Není to nic složitého, posoudí se stav znečištění a ověří se, jestli na sobě oblek nemá skvrny, které by se měly odstranit před samotným čištěním.

Potom putuje oblek do lázně podle toho, z jakého materiálu je vyrobený. Nakonec se na vyčištěný oblek ještě nanese při apretaci transparentní vrstva, která oblek ochrání před nečistotami a prodlouží intervaly mezi jeho čištěním. Oblek byste měli do čistírny odnést alespoň 1x až 2x za rok, ale pokud ho nosíte často, měli byste intervaly zkrátit. Zejména v létě by se měl oblek čistit častěji.

Jak doma vyčistit sako?

Pokud se zrovna nejedená o sako od pánského obleku, které by mělo za všech okolností putovat do čistírny, pak máte několik možností. Určitě se na začátku podívejte na štítek, kde bude informace o materiálu a také o tom, jak se má daný kousek čistit.

Vlněné sako můžete vyprat na šetrný program či na program na ruční praní a teplota vody by neměla přesáhnout 40 °C, u ovčí vlny dokonce 30 °C.

Syntetické materiály perte podle štítku a pokud si nevíte rady, odneste do čistírny i je. To platí i pro blejzry nebo dámská sáčka od kostýmků.

Jak vyčistit flek na saku?

Skvrny na saku jsou velkou nepříjemností. Když už se stane nehoda a vám na saku ulpí skvrna od pití či jídla, otřete skvrnu vlhkým hadříkem, nechte sako proschnout a pak ho co nejrychleji dopravte do čistírny. Obleková saka bývají vyrobena z materiálů, které jsou velmi citlivé, a proto není vhodné je prát v pračce.

Jak vyčistit sako od potu?

Především v létě dochází ke zvýšenému pocení. Proto je potřeba s tím počítat a naplánovat pro saka častější návštěvy čistírny. Nicméně jako první pomoc pro domácí čištění skvrn od potu tu je mnoho babských rad, které fungují. Použít můžete sůl, ocet či kyselinu citronovou.

Skvrny na saku většinou nebývají viditelné, jedná se tedy především o pach. A ten vám pomůže odstranit právě ocet. Ocet však nařeďte ve velkém poměru s vodou, abyste si neodbarvili látku. Sako nechte určitě také dobře vyvětrat.

Jak se žehlí sako?

Oblekové kalhoty ani sako nežehlete běžnou žehličkou. Látka by mohla zůstat lesklá. A to platí i pro případ, že byste si na látku dali mokrý hadr. Ten sice může trochu pomoci, protože vytvoří páru, ale ideální to také není. V případě, že toužíte po výrazných klopách, použijte parní žehličku. Tedy přístroj, který používá jen páru. Oblečení můžete napařovat i ve svislé pozici a vrátit tak vlákna do původního stavu.

Asi vás nepřekvapí, že přesně tak se „žehlí obleky“ v profesionálních čistírnách a prádelnách.

Jak žehlit kalhoty od obleku?

Oblekové kalhoty musí sedět, a to budou především díky tomu, že budou dobře vyžehlené. Začněte u toho, že kalhoty obrátíte naruby a vyžehlíte kapsy. Poté kalhoty otočte a začněte je žehlit kolem pasu z lícové strany. Až bude pas a oblast kolem hotová, pusťte se do nohavic.

Nohavice nejprve složte tak, že budou lícovat a budou mít srovnané švy. Nohavice žehlete zvlášť od paty k rozkroku, a to po vnitřní straně. To samé udělejte i z vnější strany a pak to samé opakujte na druhé nohavici.

Jak se čistí obleky?

Jak je patrné, obleky se čistí doma poměrně složitě, proto je opravdu lepší nechat jejich čištění na profesionálech v čistírnách nebo prádelnách. Kromě toho, že mají dostatek zkušeností, mají také patřičné vybavení. Vy budete mít jistotu, že se vám oblek vrátí nepoškozený a v nejlepší formě.

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment