Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Jak si vytvořit udržitelný šatník

27. 12. 2019 Nikola Havlíčková

Jak si vytvořit udržitelný šatník

Efektivní šatník je cesta k zodpovědnému přístupu k módnímu průmyslu a k planetě obecně. Udržitelný šatník stojí na několika pilířích - uvědomění, zjišťování informací, schopnost opravování, sebevyjádření. Udržitelný šatník by měl obsahovat oděvy, které nám budou dlouho dělat radost, jak už po stránce vzhledu, tak i kvality. Toužíte-li vnést do svého šatníku udržitelnost a zodpovědnost, máme pro vás 5 jednoduchých kroků, které vám k jeho tvorbě dopomohou.

1. Méně je více aneb kouzlo minimalismu

Základním pravidlem udržitelného šatníku je efektivnost, které docílíte koupí oděvů vhodných pro bezproblémovou kombinovatelnost. Platí, že méně je více. Zaměřte se tedy na barvy i vzory, jež snadno zkombinujete s dalšími kousky v šatníku. Zamyslete se nad tím, kolik oblečení skutečně potřebujete.

Vyskládejte si oblečení z šatníku do dvou komínků. Do jednoho z komínků poskládejte věci, kterých byste se za žádnou cenu nevzdali. Druhý komínek oděvů bude představovat spoustou lidí oblíbené ,,možná někdy unosím“ a kousky, o nichž jste přesvědčeni, že je nepotřebujete. Buďte striktní a tvrdí sami k sobě a druhý komínek darujte do second handů, dětských domovů a charitativním organizacím.

Říká se, že daný kus oblečení si máme koupit pouze v případě, zdali si dokážeme představit, že ho oblékneme nejméně třicetkrát. Jakmile jste svetr z komínku „možná někdy unosím“ oblékli dvakrát, nemá smysl jej nadále skladovat. Pošlete ho dál, kde nalezne využití.

2. Kvalita nad kvantitou

Udržitelný šatník nespočívá ve velkém množství, nýbrž ve střídmosti s důrazem na kvalitu. Zapomeňte tedy na výrobce oblečení, kteří vyrábějí nekvalitní jeden kousek za druhým jako na běžícím páse. Byť se tito výrobci mohou navenek ohánět slovy udržitelnosti a ekologie, mají se zmiňovaným pramálo společného. Najděte si lokální i zahraniční designéry a tvůrce, kterým při výrobě záleží na kvalitním zpracování i kvalitních materiálech.

3. Zodpovědnost k přírodě i k člověku

Vyřaďte ze svého šatníku oděvy z chemických vláken, mezi něž patří především polyester, viskóza či nylon. Výroba těchto vláken je energeticky náročná, a tak příroda při jejich tvorbě zrovna nejásá nadšením. Dejte přednost přírodním materiálům v podobě bavlny, lnu, konopí či vlny.

V nejlepším případě volte materiály pocházející z ekologického zemědělství. Typickým příkladem je biobavlna, při jejímž pěstování je zátěž na životní prostředí toxickými látkami oproti klasické bavlně až o 90 % menší. Zároveň dbejte i na činitel člověka, který je k výrobě potřeba. Za výrobou stojí spousta času, za nějž by měl být výrobce férově odměněn. Najděte si tedy výrobce se štítky ,,fair trade“, které vám zaručí, že byl člověk, který daný kousek šil dlouhé hodiny, správně odměněn.

4. Nadčasovost má zelenou

Zapomeňte na trendy. Jejich efektivnost je ve většině případů téměř nulová. Radši se zaměřte na již zmiňované univerzální, kvalitní a nadčasové kousky, jimž budete dennodenně vděční za pohodlí a skvělou kombinovatelnost prakticky se vším, co váš udržitelný šatník bude obsahovat. A tak si místo deseti kabátů v deseti různých barvách a střizích pořiďte jeden kvalitní vlněný v černé, šedé, hnědé či béžové barvě a v jednoduchém střihu, který skvěle padne jak k džínám, tak k sukni i k chino a společenským kalhotám.

5. Správná péče

Důležitá je i správná údržba oděvů, díky níž nám mohou dělat radost po dlouhé roky. Před každým praním zjišťujte informace ze štítků a dle nich perte i sušte. Obecně lze říci, že je lepší prát na nižší teplotu a s ekologicky šetrným pracím prostředkem. Pokud možno se vyhněte použití aviváže a naplníte-li celý buben pračky, příroda vám poděkuje.

Sušením prádla volně na vzduchu rovněž ušetříte spoustu energie. Dál neperte věci, které vyžadují šetrnou péči čistírny. Hrozí, že je zničíte. Nebojte se ani oprav a úprav. Upadlý knoflík není důvodem k vyřazení kousku ze šatníku. A pokud byste chtěli o svůj udržitelný šatník pečovat co nejšetrněji jak k materiálům, tak k přírodě, jsme tu pro vás a v Cleany se postaráme o to, aby vaše oděvy dostaly ideální péči.
 

TIP: Nebojte se nákupů vintage oblečení a návštěv second handů. Lze v nich najít opravdové skvosty, při jejichž koupi netrpí planeta ani vaše peněženka. Pokud chcete do svého šatníku koupit oděvy nové, zaměřte se například na věci upcyklované (co je upcyklace, se dočtete v našem článku: Upcyklace aneb proměna starého a nevyužitého v nové).

Můžete si také vytvořit přehledný seznam věcí, které vás v poslední době zaujaly, a kousky na něm si prohlížejte stále dokola. Budou-li vás bavit, i když je uvidíte popadesáté, kupte je. Pokud se vám po pátém prohlížení okoukají, nemá smysl za ně utrácet, neboť by onu udržitelnost, kdy nám věci mají vydržet co nejdéle, rozhodně nepodporovala.

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment