Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Naučíme vás odstranit plíseň z oblečení!

22. 06. 2021

Naučíme vás odstranit plíseň z oblečení!

Nejspíš jste se s tím už potkali, přijedete na chatu, otevřete skříň a dýchne na vás nepříjemný zápach. V lepším případě je oblečení jen zatuchlé v tom horším najdete na oblečení plíseň. Plíseň na oblečení, ale nemusí nutně znamenat, okamžitou výměnu šatníku. Máme pro vás pár tipů, jak se plísně zbavit i jak jí předcházet.

Jak vzniká plíseň na oblečení?

Plísním se velmi dobře daří ve vlhkém a nevětraném prostředí. Zazimované chaty a chalupy jsou pro ně tedy ideálním místem. To ovšem neznamená, že se nemůže objevit i jinde. Pokud bydlíte v cihlovém domě nebo jste právě vyměnili okna a zateplili dům, je možné, že bojujete s nadměrnou vlhkostí, která proniká i do skříní s oblečením, matrací i do čalounění či koberců.

Vlhkost se tvoří i při sušení prádla v místnostech, ideální je tedy prádlo sušit venku nebo v sušičce. Pokud takové možnosti nemáte, pak můžete využít služby čistíren nebo prádelen, kde prádlo vyperou, vysuší a vyžehlí.

Jak předcházet plísním v domácnosti?

Plíseň je tvrdý nepřítel, jakmile se už jednou na textilii nebo oblečení dostane, jen těžko se jí zbavuje. Proto je lepší její tvorbě předcházet. Pravidelně větrejte a také důkladně topte. Průběžně kontrolujte šatník, abyste měli jistotu, že oblečení není cítit zatuchlinou nebo na něm nejsou skvrny od plísně. To dělejte i na chatách, pokaždé otevřete všechny skříně i okna a pusťte dovnitř slunce. Do skříní vložte pohlcovač vlhkosti, a nic nezkazíte, když pořídíte vlhkoměr a budete hlídat, že se vlhkost vzduchu drží na 50 %.

Jak odstranit plíseň z oblečení a textilu?

Když se stane, že plíseň na oblečení ve skříni najdete, neházejte ho rovnou do koše. Existuje hned několik dobře fungujících tipů, jak se plísně z textilu zbavit. Stejně jako u všech ostatních skvrn, je i u plísně důležitá rychlost. Čím dříve plíseň objevíte, tím lépe.

Ocet na skvrny od plísně i zápach

Napadené oblečení namočte na noc do octa, ráno ocet vylijte, oblečení vymáchejte a postup opakujte. Potom oblečení vyperte v pračce na dlouhý program a na nejvyšší teplotu, jakou oblečení snese. Kromě skvrn vás ocet zbaví i zápachu.

Přípravky na plísně a skvrny

Bílé a stálobarevné oblečení s plesnivými skvrnami můžete postříkat Savem Perex. To nechte působit a pak důkladně vyperte. Pachu Sava se pak zbavíte dlouhým sušením prádla na čerstvém vzduchu. Zkusit můžete i opakovaně drhnout skvrny žlučovým mýdlem nebo Vanishem, dokud nezmizí.

Peroxid vodíku

U starších skvrn od plísně na bílém oblečení pokapejte roztokem peroxidu vodíku a vody v poměru 1:3 s přídavkem čpavku. Oblečení nechte vybělit na slunci. Postup opakujte, dokud skvrny nezmizí. Poté oblečení důkladně vyperte. U barevného oblečení vynechejte peroxid, nicméně i čpavek vyzkoušejte nejdříve na rubu, jestli nepouští barvu.

Zkuste křídu

Na bavlněných látkách vyzkoušejte skvrny od plísně posypat křídou, na ni položte savý papír a přežehlete. Vlněné nebo hedvábné látky potřete nejdříve tamponem namočeným v terpentýnu a pak opět posypte křídou přežehlete přes savý papír.

Podmáslí

Trochu netradiční způsob odstraňování skvrn, ale na skvrny od plísně velmi funkční. Podmáslí je k oblečení velmi šetrné, je tedy perfektní na oblečení z jemných tkanin. Vložte oblečení na dva až tři dny do podmáslí a následně opláchněte vodou. Potom vyperte obvyklým způsobem.

Vyvařit

Vyváření je vhodné spíše na světlé a pevné látky, kterým vysoká teplota neuškodí. Oblečení dejte asi na 30 minut do vařící vody a přidejte bělící prostředek. Potom opláchněte vodou.

Soda na praní

Soda na praní umí skvrny od plísně dobře odstranit. Nasypte sodu do mísy s vodou a trochou pracího prostředku a hodinu namáčejte.

Sůl na skvrny

Obdobně jako soda funguje na skvrny i sůl. Postupujte podle návodu na balení. Vyberte postup pro velmi odolné skvrny.

Jak vyčistit plíseň na matraci?

Kromě oblečení se plíseň ráda usazuje i na dalším textilu i na nábytku. Velmi nepříjemné je, když zjistíte, že máte plíseň na matraci. Plíseň na matracích je kromě jiného i velmi nebezpečná pro naše zdraví, je proto potřeba se plísně na matraci zbavit co nejrychleji.

Při převlékání postele se vždy podívejte, jestli na matraci nenajdete známky plísně. Pokud ano, pokuste se zjistit, jak moc je matrace zasažená. Pokud je plíseň “zažraná” hluboko nebo postihla velkou plochu, je nejlepší matraci vyhodit. Nebezpečné spory v ní i po čištění zůstanou. Sundejte z matrace potah a na skvrny nastříkejte Savo. Postižená místa opláchněte a potah vyperte v pračce na nejvyšší teplotu doporučenou výrobcem. Podobně postupujte i u čalouněných částí sedaček a pohovek.

Oblečení i bytový textil můžete vyzkoušet vyčistit doma nebo se obrátit na profesionály. Prádelny a čistírny si se skvrnami od plísně umí dobře poradit. Výhodou čistíren a prádelen je i to, že se nemusíte starat o to, jestli budete mít oblečení kde usušit, na kolik ho můžete prát nebo zda byste pak neměli vyčistit pračku.

Oblečení prostě jen připravíte, zabalíte a do poznámky k objednávce nám napíšete, že se potřebujete zbavit skvrn od plísně. Díky tomu budeme lépe vědět, co máme dělat a lépe tak stanovíme postup k odstranění skvrn od plísně.

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment