Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Praní povlečení na postel nemusí být věda

11. 09. 2022

Praní povlečení na postel nemusí být věda

Čisté, měkké a voňavé povlečení dělá z usínání nejlepší část dne. Víte, jak to udělat, abyste měli povlečení ještě navíc hygienicky čisté? Náš článek vám napoví, jak povlečení prát i žehlit tak, abyste si spánek opravdu užívali.

Praní povlečení a ložního prádla vůbec, je důležité proto, že se jím zbavíte roztočů, pachu i potu, který na něm každou noc ulpívá. Za jednu noc totiž zdravý člověk vypotí cca 1,5 litru potu, který se vsákne do povlečení. To je také důvod, proč byste měli povlečení prát minimálně jednou, spíše 2x měsíčně. Když totiž budete postupovat podle našeho návodu, budete mít jistotu, že vaše povlečení bude déle ve formě a bude mít pěknou barvu.

1) Povlečení perte naruby zapnuté

Když přinesete domů nové povlečení, vždy ho před použitím vyperte, zbavíte ho tím zbytkových barev z výroby. Povlečení otočte naruby a perte ho se zapnutými knoflíky nebo zipy. Díky otočení naruby barvy zůstanou stále zářivé a povlečení bude dlouho vypadat jako nové.

2) Perte povlečení stejné barvy najednou

Povlečení netřiďte jen na bílé a tmavé, jako to děláte u běžného oblečení. Oddělte od sebe výrazné barvy, vzory, šedou a černou. V opačném případě se barvy seperou a vyblednou nebo se naopak povlečení zapere.

3) Nepřeplňujte pračku

Při praní povlečení do pračky nepřidávejte žádný jiný druh prádla. Povlečení do pračky vkládejte volně, neskládejte ho. Látka potřebuje prostor, aby se dobře vyprala a prací prášek se mohl dostat do všech záhybů povlečení.

Po vyprání povlečení co nejdříve vyndejte z pračky a pověste ho na věšák. Sušte ho nejlépe naruby na stinném ale větraném místě. Ostré sluneční paprsky by totiž mohly barvy na povlečení vybělit.

4) Nepoužívejte úsporné prací režimy

Ložní prádlo perte na delší program, protože při krátkém programu se látka nestihne dostatečně vyprat a vymáchat. Prací prostředek se totiž dostatečně nerozpustí a jeho zbytky zůstanou v látce. Pokud má pračka program na praní povlečení, použijte ho. V případě, že takový program nemáte, vyberte program na bavlnu. Nastavte teplotu ne 40–60 °C a rychlost otáček 1 000–1 200 za minutu. Přidávejte také spíše menší množství pracího prášku.

Prací prášek na praní povlečení vybírejte tak, aby neobsahoval nebezpečné chemikálie. Ideální jsou ekologické prášky na praní, které jsou vhodné i pro alergiky a miminka.

Výběr je na trhu opravdu široký, a i pro velmi znečištěné povlečení se dá najít ekologický prací prostředek v podobě prášku či gelu. Lišit se mohou třeba jen dávkováním či délkou praní.

5) Perte na předepsanou teplotu

Ložní povlečení doporučujeme prát při teplotě 40–60 °C. Nebojte se však ložní prádlo prát při nižších teplotách. Již při teplotě 40 °C dochází k odstranění nečistot a bakterií. Díky praní na nižší stupeň se látka neopotřebuje a vy tak zajistíte dlouhou životnost a stálé barvy. Povlečení vyžehlete, zbavíte ho tím případných bakterií a roztočů. Ale pozor, krep nebo satén nežehlete.

Na 95 °C vyvařujte pouze bílé bavlněné a damaškové povlečení. Tyto druhy povlečení odolají vysokým teplotám a nepoškodí se. U jiných druhů povlečení to nezkoušejte, protože při této teplotě dochází ke ztrátě barevnosti a ke sražení látky.

6) Prádlo sušte na čerstvém vzduchu nebo na nízkou teplotu v sušičce

Ložní prádlo sušte volně na čerstvém vzduchu. Ideálně ho položte přes více šňůr, aby nezůstávaly rýhy v povlečení. Také se vyhněte věšení za rohy povlečení, ty by se vytahaly.

Jak často prát a měnit povlečení?

Pořídili jste si nové povlečení a přemýšlíte, jak často ho měnit? Často se lidé domnívají, že povlečení stačí vyměňovat jednou za měsíc. To je ovšem málo, povlečení byste měli ideálně měnit a prát minimálně 1x až 2x za týden, alergici dokonce každé 3 dny. Postel je totiž domovem roztočů a bakterií. Když k tomu přidáte odumřelou kůži, prach a pot, vytvoříte ideální podmínky pro jejich život.
 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment