Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Pokrok nezastavíš! Zkuste obléknout ovocné slupky

16. 01. 2024

Pokrok nezastavíš! Zkuste obléknout ovocné slupky

V jednom z našich předešlých článků jsme se věnovali výrobě oblečení z kávy. Tentokrát bychom vám rádi představili oblečení a módní doplňky vyrobené z odpadu z ovoce. V současné době totiž odpad z ovoce využívají pro výrobu kabelek, bot a šatů světoznámí módní návrháři i české značky.

Při výrobě módy se čím dál častěji sahá k alternativním materiálům – jablečným slupkám, pomerančové kůře, cukrové třtině nebo kokosům a mořským řasám. Jednou z velmi slavných módních návrhářek, která se vydala ekologickou cestou výroby oblečení, je Stella McCartney. Ta pro svou kolekci používá odpad z výroby ovocných šťáv a džusů nebo materiál Microsilk (pavoučí hedvábí) vyvinutý kalifornskou společností Bolt Threads. 

V České republice můžete koupit obojky pro psy z materiálu Piňatex z ananasových vláken nebo oblečení z materiálu Appleskin.

Oblečení a doplňky z ovocného odpadu

Místo kabelky z pravé kůže nebo koženky budete pravděpodobně v budoucnu nosit kabelky a peněženky z ovocné kůže. Pro výrobu kabelek se stále častěji využívají ananasové listy nebo zbytky z výroby džusů a ovocných šťáv. Při výrobě se listy, slupky, stonky a semena suší, melou, chemicky upravují a zpracují do podoby falešné kůže. Z té se poté šijí kabelky a peněženky. Můžete si tak pořídit kabelku, která je z 80 % vyrobena z ananasových listů. Italská společnost Orange Fiber pro změnu vyrábí materiál na šátky z kůry pomerančů.

Možná vás napadne, že koženka je přece ideální náhražkou kůže, protože se při její výrobě nezabíjí zvířata. Proč tedy vytvářet nový materiál? Jenomže koženku až ze 70 % tvoří umělá vlákna a další chemické látky. Což u Piňatexu a dalších podobných látek odpadá. Je však potřeba brát v potaz jejich menší životnost, kterou vyvažuje jejich nízká uhlíková stopa. Ovoce u výroby svých kolekcí už používají značky jako Chanel, HUGO BOSS či H&M.

Umělá kůže z jablek

Jablečná kůže AppleSkin vzniká zpracováním průmyslového odpadu z výroby jablečných šťáv. AppleSkin nabízí mnoho výhod a je udržitelnou alternativou k přírodní kůži s vysokými technickými parametry, které jsou srovnatelné s pravou kůží. Materiál je odolný, pevný, voděodolný a má příjemnou texturu. Odpad získaný z výroby ovocných šťáv lze využít k nahrazení až 50 % materiálů, které se dříve vyráběly z fosilních derivátů. V České republice můžete koupit doplňky vyrobené z AppleSkin od značky Xiss. Ti z nich vyrábí především batohy a kabelky.

Houbová kůže

Asi nejzajímavějším alternativním zdrojem materiálu na oblečení budou nejspíš houby, které patří mezi nejobdivuhodnější živé organismy planety. Firma MycoWorks přišla s revolučním způsobem sklizně podhoubí. Z mycelia vznikla například kabelka Sylvania módního domu Hermès. Veganská kůže z hub je pravděpodobnou budoucností módy, ať už z hlediska ekologického, tak z hlediska morálního.

 

Pavoučí hedvábí

Velké technologické společnosti jako Bolt Threads a EntoGenetics se snaží vyrobit extra silné pavoučí hedvábí. To funguje tak, že na základě studia DNA pavoučího vlákna výzkumníci vyvinuli podobné bílkoviny, které vpravili do kvasinek a cukru a nechali plynout proces fermentace. Vzniklé tekuté hedvábí přeměnili na vlákno procesem mokrého zvlákňování. Z pavoučího hedvábí pak mohou vznikat společenské šaty, šátky nebo cokoliv jiného. Jeho výroba je však zatím velmi nákladná.

Oblečení a módní doplňky vyrobené z recyklovaných materiálů nebo z odpadu z ovoce přinášejí do módního průmyslu nové možnosti. Pohled na tradiční materiály a postupy se mění a nyní můžeme pozorovat doslova módní revoluci.

Pravdou zůstává, že oblečení z ovocného odpadu je v současné době poměrně drahé. Pokud však bude růst poptávka ze strany zákazníků, budou se k němu uchylovat i velké módní značky. Nemusí to tedy trvat tak dlouho a my si budeme běžně oblékat trička, bundy, kalhoty i obleky či kostýmky z jablek, ananasu nebo pomerančů.

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment