Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Předsevzetí do nového roku, která mají smysl nejen pro vás, ale i pro planetu

23. 12. 2020 Nikola Havlíčková

Předsevzetí do nového roku, která mají smysl nejen pro vás, ale i pro planetu

Shodit pár kil, dopřát svému tělu více pohybu, přečíst konkrétní počet knih, lépe odolávat stresu, jíst zdravě – to jsou častá předsevzetí do nového roku, která jsou zároveň, přiznejme si to, v konečném důsledku zcela zbytečná, protože nás slabá vůle k jejich dodržování rok co rok zrazuje. Udělejme letos smysluplnou změnu a pojměme novoroční předsevzetí trochu jinak. Ekologicky. Protože nás ekologie zajímá a snažíme se ji skrze naše čistírny a prádelny co nejvíce podporovat, máme pro vás tipy, jaká předsevzetí mají smysl nejen pro vás, ale i pro životní prostředí.

Bezobalové nákupy jsou základ

V obchodech jsou k zakoupení potraviny, které výrobci zbytečně balí do plastových obalů. Spousta druhů zeleniny obal vůbec nepotřebuje, neboť je chrání slupka. Mezi ně patří například citrusy, cibule, česnek. Pokud potraviny obal skutečně potřebují, můžete je balit ekologicky. Stačí si pořídit látkové pytlíky různých velikostí a nesahat v obchodech po těch plastových. Nabízí je spousta výrobců, a tak je výběr vskutku veliký.

Vytvořit si je však můžete i sami. A to buďto z nové látky, nebo upcyklačním procesem například ze starých záclon, které už nepotřebujete. Kromě látkových pytlíků přijdou vhod i dózy, s nimiž můžete nakupovat v bezobalových obchodech například cereálie, mouku a další potraviny. Bezobalově lze kupovat i kosmetiku a prostředky pro úklid domácnosti. Nemusíte neustále platit za nová balení šampónů, stačí si ponechat jednu lahvičku a v bezobalových obchodech šampón do této lahvičky doplňovat. A nezapomeňte s sebou nosit i větší látkovou tašku, do níž celý nákup vložíte. Igelitky pošlete k ledu. Skvělou praktickou taškou je síťovka, která je dobře skladná a zároveň díky své pružnosti pojme hodně věcí.

Šup s tím na kompost

Bioodpad v ohromném a především zbytečném množství končí prozatím v popelnicích komunálního odpadu. Zbytky listů zeleniny a kuchyňského odpadu lze ekologicky kompostovat. Možná si říkáte, že bydlíte v bytě a nemáte šanci kompost si vytvořit. Chyba lávky. Zodpovědní výrobci myslí na vše, a tak vznikly i domácí kompostéry, které zároveň pěkně zdobí interiér.

Jezdit veřejnou dopravou není ostuda

Všichni jsme se cítili jako hrdinové, když jsme úspěšně složili zkoušky v autoškole. V době, kdy planeta trpí znečišťováním ovzduší (nejen) výfukovými plyny, můžete být hrdinou, necháte-li auto v garáži a vyrazíte-li do práce veřejnou dopravou či dokonce pěšky. Můžete-li se z bodu A do bodu B dopravit po svých či na kole, využijte toho. Uděláte něco pro své tělo i pro přírodu.

Stop plýtvání

Planeta nám dává tolik, neplýtvejme jejími dary a važme si jich. I přestože se budete snažit nakupovat potraviny v bio kvalitě, která zaručuje k přírodě zodpovědné pěstování, planetě neulehčíte, pokud všechno jídlo nespotřebujete. Nakupujte takové množství, jaké opravdu sníte. A skladujte potraviny tak, abyste zamezily jejich zbytečnému zkažení.

Objevte kouzlo udržitelného a efektivního šatníku

Módní průmysl patří k těm, které zatěžují planetu ve velkém. Minimalizace nákupů ve fast fashion obchodech jsou proto krokem vpřed, pokud chcete žít a nakupovat zodpovědněji. Životní prostředí totiž trpí nejen ohromným odpadem textilu, ale i procesy výroby, které jsou pro fast fashion značky typické. Zaměřte se tedy na výrobce, kteří podporují myšlenky udržitelnosti a slow fashion. Jak se v tomto směru zařídit, se dočtete v našem článku na téma: Jak si vytvořit udržitelný šatník.

Ať je domácnost zelenější

Výměna chemických čistících a pracích prostředků za přírodní je cestou k zelenější domácnosti. Během praní a úklidu je do kanalizace vypuštěno velké množství nebezpečných chemických látek, které posléze prosakují do půdy a podzemních vod. Úklidem za pomoci přírodních čističů chráníme nejen přírodu, ale i své tělo, které po kontaktu s chemickými aditivy může vyvolávat alergické reakce a způsobovat ekzémy. Online čistírna s dopravou Cleany si vliv chemického praní na přírodu uvědomuje, a proto čistí oblečení pouze v čistírnách, které se opírají o ekologické postupy čištění textilií.

 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment