Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Zaostřeno na aviváž – kdy ji (ne)používat

08. 12. 2021

Zaostřeno na aviváž – kdy ji (ne)používat

Aviváž se ve spoustě domácnostech stala zcela běžnou součástí pracího procesu. A není divu, nabízí totiž způsob, jak pečovat o prádlo. Dodává mu svěží vůni, snižuje jeho statickou přilnavost a zanechává ho krásně hebké a jemné na dotek. Avšak existují materiály, které kontakt s aviváží nevítají s otevřenou náručí. Snadno může dojít k tomu, že prádlo bude sice měkké a voňavé, ale nadobro poničené… Kdy se přidání aviváže během praní vyhnout?

Účinky aviváže lze přirovnat k účinkům vlasových kondicionérů. Je to jakási péče navíc, která změkčuje vlákna prádla, odstraňuje z nich statickou elektřinu a daruje textilu vůni plnou svěžesti. Po použití aviváže jsou látky měkčí a jemnější, díky čemuž usnadňují i další údržbu – žehlení. Sáhnout po aviváži můžete především při praní tkanin s vysokým obsahem umělých vláken. Právě umělé tkaniny dokáže zkrotit. Bez použití aviváže se látka může lepit na tělo a snadno přitahovat špínu.

Je důležité nevnímat jen její kladné vlastnosti. Má totiž i ty záporné. Ke změkčení a uhlazení vláken látky dochází skrze jejich obalení, čímž u konkrétních materiálů hrozí snížení savosti a prodyšnosti nebo jejich úplná ztráta. V případě použití chemických aviváží je další zápornou vlastností těžká odbouratelnost z odpadních vod a obsah samotných chemikálií a syntetických parfémů.

Kdy se vyhnout použití aviváže

Ručníky a osušky – Jakmile má materiál za úkol vsakovat tekutiny, neměl by přijít do kontaktu s aviváží. Ta schopnost savosti může značně narušovat. Měkké a voňavé ručníky a osušky jsou sice velmi lákavé, ale dosáhly byste jich s použitím aviváže na úkor jejich kvality. Měkkých ručníků docílíte kupříkladu namočením přes noc do teplého roztoku kyseliny citronové. Místo aviváže skvěle poslouží i ocet. Případnou ztrátu bělosti vyřeší soda. Více o praní ručníků se dočtete v našem článku: Jak často prát ručníky a ložní prádlo.

Funkční oblečení – Mikrovlákna a funkční membrány se při kontaktu s aviváží ničí. A jakmile se poruší všechno zmiňované, zničí se i funkčnost materiálů. A protože funkční oblečení nepatří zrovna k nejlevnějším, mohlo by vás i jen jedno praní s aviváží mrzet. Pokud tápete, jak se o tento druh textilu starat, může vám být nápomocný článek: Jak správně prát a impregnovat sportovní oblečení.

Spodní prádlo – Podprsenky, kalhotky i trenýrky a boxerky jsou vyráběny z jemných materiálů, které vyžadují šetrné zacházení během praní i sušení. U velmi jemného prádla se vyplatí přistupovat k praní v ruce. S použitím aviváže buďte velmi opatrní a v nejlepším případě po ní vůbec nesahejte. Článek: Jak správně prát spodní prádlo může v tomto směru pomoci se správnou údržbou.

Citlivá pokožka a alergie – Zvýšená citlivost pokožky a alergické reakce i ekzémy trápí mnoho lidí. A aviváž těmto lidem ve většině případů nepomůže… Výběr aviváží je skutečně ohromný, a tak lze bez problémů najít i takové, které se s citlivou pokožkou snesou. I přesto buďte opatrní.

Dětské prádlo – Veškerý textil, s nímž přicházejí do kontaktu děti, vyžaduje speciální péči. A aviváž může dětskou pokožku nepříjemně dráždit. Stejně tak se jí vyhněte při praní plyšáků. Jak pečovat o dětský textil, se dočtete v článku: Praní dětského oblečení nemusí být věda.

Jak odstranit skvrny od aviváže

Rozlijete-li aviváž na oblečení, nebo se během praní dostatečně nerozpustí a zanechá na něm skvrny, nemusíte zoufat. Skvrn se zbavíte velmi jednoduše. Stačí znečištěný oděv namočit do vody, skvrnu potřít žlučovým mýdlem a po chvíli působení vyprat v pračce.

Čím aviváž nahradit

Pro změkčení prádla lze místo aviváže používat ocet. Netřeba mít strach, že by po něm prádlo po vyprání zapáchalo. Ocet se hodí přidávat do pračky prakticky kdykoli, neboť působí i jako přírodní dezinfekční prostředek. A pokud toužíte po voňavém prádle, můžete do octu přidat pár kapek esenciálního oleje.


 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment