Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Víte, jak správně pečovat o koženou bundu?

19. 05. 2023

Víte, jak správně pečovat o koženou bundu?

Kožené bundy jsou jedním z nejoblíbenějších kusů oblečení, a to již po celá desetiletí. Jejich univerzálnost a možnost nosit je téměř k jakémukoli stylu je to, co je činí tak přitažlivými. Bez ohledu na to, jaký typ a materiál si vyberete, všechny potřebují určitou úroveň péče, aby si zachovaly kvalitu a vydržely vám co nejdéle.

V tomto článku se podíváme na to, jak čistit koženou bundu doma. A poradíme vám i jak čistit výrobky z měkké kůže, broušené kůže a semiše. Poskytneme vám také tipy, jak udržet skvělý vzhled bundy déle, než se očekávalo.

Pro začátek je potřeba si uvědomit, že ne všechny kožené bundy jsou stejné. Některé jsou vyrobeny z pravé kůže, jiné z umělé kůže (koženky), eko kůže nebo semiše. Tyto materiály často ještě prochází speciálními povrchovými úpravami, které jim dodávají lesk, třpyt nebo hladkost. Právě tyto rozdíly mezi typy materiálů znamenají, že každý z nich vyžaduje jiné techniky čištění, aby vypadal skvěle a časem se nepoškodil.
 

Jak pečovat o koženou bundu?

I když se to na první pohled asi nezdá, péče o koženou bundu je velmi jednoduchá. Základ je v její pravidelnosti. To, že by se kromě nošení měla bunda také čistit si bohužel mnoho lidí uvědomí až, když začne praskat nebo zapáchat jako mokrý pes.

Proto byste měli koženou bundu po každém nošení nechat v dobře větraném prostoru vyschnout. Kožená bunda v žádném případě nepatří do pračky. Vyhnout byste se také měli čisticím prostředkům na bázi bělidel nebo jakýmkoli jiným drsným chemikáliím, pokud nejsou doporučeny výrobcem (a i v tomto případě s opatrností).

Na čištění ideálně použijte vlažný mýdlový roztok, který budete na bundu jemně nanášet houbičkou nebo hadříkem, dávejte pozor na to, aby se bunda moc nenamáčela. Poté nechte bundu pořádně uschnout a následně ji promažte speciálním balzámem. Také nezapomeňte koženou bundu 2–3x ročně impregnovat a promazávat.

Když už se stane, že se vám na bundě objeví skvrna, vyčistěte ji co nejdříve, aby na bundě nezůstala.

Kožené bundy byste neměli skladovat na příliš teplém nebo studeném místě, protože to může způsobit pomačkání nebo předčasné vyschnutí materiálu.
 

Jak odstranit zápach z kožené bundy?

Špína a skvrny nejsou jedinou nepříjemností, která může vaši bundu potkat. Zapáchá bunda například po kouři? Máte několik možností – nechat bundu vyvětrat nebo ji zavěsit nad radiátor. Organický zápach se odvětrá, ale může to trvat i několik dní. Odstranění pachů můžete urychlit tím, že do bundy nasypete kávu a zabalíte například do igelitového pytle. Po 24 hodinách kávu vyklepejte a vykartáčujte, pach by se tím měl znatelně omezit. 

Jak odstranit plíseň z kožené bundy?

Když vytáhnete bundu ze sklepa a zjistíte, že kromě zápachu se na ní objevily také fleky od plísně, máte několik možností, jak se tohoto nadělení zbavit. Budete potřebovat věci, které jsou běžně dostupné a nejspíš je máte i doma. 
 

Čištění alkoholem

Do misky nalijte vodu a líh ve stejném poměru. Navlhčete směsí čistý hadřík, který nezapomeňte vyždímat. Pomocí vlhkého hadříku jemně otřete místo, kde je plíseň. Bundu nechte schnout na vzduchu, dokud nebude důkladně suchá. 
 

Čištění bílým octem

Do rozprašovače naplňte bílý ocet. Lehce postříkejte vnitřní i vnější stranu kožené bundy, ale nepřehánějte to. Pověste bundu ven a nechte ji přirozeně uschnout. Po zaschnutí použijte kondicionér na kůži, abyste ji udrželi v dobrém stavu. 
 

Čištění jedlou sodou

Nasypte dostatečnou vrstvu jedlé sody na vnitřní i vnější stranu bundy. Poté ji opatrně složte, vložte do igelitového pytle na zip a nechte působit přes noc. Poté jedlou sodu vysajte nebo vykartáčujte. Pokud zůstane slabý nepříjemný zápach plísně, proces opakujte.
Jak vyčistit semiš?

Čištění semiše je stejné, ať čistíte semišovou bundu, kabelku, boty nebo třeba křeslo. Semiš se vyrábí ze štípaných kůží, které byly obroušeny, aby získaly charakteristickou strukturu a vzhled. Toto zpracování však bohužel znamená, že jsou tyto povrchy náchylnější k poškození oděrem než jiné silnější druhy kůží, jako je hovězí nebo kozí kůže. Je proto na místě být opatrný při zapínání přezek i zipů.

I když to zní divně, nejlepší způsob, jak odstranit skvrny od vody na semiši je použít další vodu. Když zmoknete, otírejte skvrny od vody čistým navlhčeným ubrouskem a nechte vyschnout. Suchý semiš učešte kartáčem na semiš.

Pokud se na semišovou bundu dostane olej, nepoužívejte k jeho čištění vodu – skvrnu by to jen zhoršilo. Místo toho zkuste použít dětský zásyp. Zásyp pak odstraňte jemným kartáčkem, jako je kartáček na make-up nebo zubní kartáček. Kartáčujte vždy jedním směrem, aby se oživila barva.

Na skvrny je možné také použít gumu na semiš, ale tu používejte jen přímo na skvrny, ne na celý povrch.
 

Jak se starat o koženku a eko kůži?

Horní vrstva koženky a eko kůže je náchylná k praskání a odlupování se, je potřeba o ni pečovat. Skvělou zprávou je, že se čistí velmi lehce, proto vám postačí jemný hadřík, trocha vlažné vody a jemné mýdlo nebo čistící prostředek vhodný na syntetickou kůži. Pokud doma nic z toho nemáte, můžete vyzkoušet ocet. Smíchejte jeden šálek destilovaného bílého octa a 1/2 šálku vlažné vody a nalijte ho do prázdné lahve s rozprašovačem. Nastříkejte na požadované oblasti a setřete. Syntetická kůže je odolná, a tak se nebojte přitlačit. Nepoužívejte však hrubé kartáče, ty by mohly povrch poškodit.

Vyhněte se chemikáliím, včetně čistících ubrousků, které jsou jimi napuštěné. Nevhodné jsou také přípravky na čištění pravé kůže. Po očištění nechte bundu, boty, kabelku či pohovku nebo křeslo volně usušit, nedávejte ho na přímé sluneční světlo nebo topení.

Abyste však měli jistotu, že vaše kožená bunda, křivák nebo semišová parka budou vždy ve formě, můžete je poslat do profesionální čistírny. Tam používají speciální programy na čištění kůže, a to i té syntetické.

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment