Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Víte, jaký je rozdíl mezi suchým a chemickým čištěním?

24. 03. 2020

Víte, jaký je rozdíl mezi suchým a chemickým čištěním?

Celkem zvládáte pračku u vás doma, ale když dojde na pojmy spojené s profesionálním čištěním, jste úplně mimo? Není to tak složité, jak se může zdát. Pojďte se s námi podívat na to, co vaše oblečení čeká, když se řekne mokré, suché nebo chemické čištění.

Při pořizování nového oblečení většina z nás nekouká na to, jak ho bude čistit a udržovat v kondici. Když se nám líbí, prostě si ho koupíme. O způsob čištění se začneme zajímat až ve chvíli, kdy ho umažeme nebo se ho chystáme po sezóně uložit do skříně.

Jak poznáte, že je potřeba oblečení chemicky čistit?

Informace o vhodném čištění najdete na štítku, který je přišitý k oblečení. Pokud se na něm nachází kruh, je to pro vás informace, že byste tento kousek rozhodně neměli prát doma v pračce. Kruh znamená, že byste oblečení měli čistit chemicky a písmena „A“, „F“ nebo „P“ upřesňují to, jaké chemikálie by se měli použít.

Jestli je vaše oblečení vyrobeno z kůže, vlny, kožešiny, hedvábí nebo semiše, počítejte s tím, že ho budete muset odnést do čistírny. Chemicky čistit se musí také společenské šaty, na kterých se nachází krajky, korálky nebo jsou ušity z ručně malované látky.

Co je chemické čištění?

Pro chemické čištění oblečení se někdy používá i výraz suché čištění. To proto, že se při něm nepoužívá voda, ale chemikálie. V minulosti to byly benzín, petrolej, benzen, terpentýn a ropa. Jenomže ty jsou hodně hořlavé, proto se od nich postupně upustilo a začala se používat syntetická, nehořlavá rozpouštědla, například perchloretylen (také známý jako PCE) a dekametylcyklopentasiloxan (také známý jako GreenEarth).

Jak chemické čištění probíhá?

Pro čištění se kromě rozpouštědla používá speciální stroj, kam se oblečení vloží a zalije se vhodným rozpouštědlem. Po vyčištění a vysušení se oblečení vyndá ze stroje. Samotnému čištění ještě může předcházet tzv. předdetáš. Při této činnosti zkušení pracovníci odstraní nejvýraznější skvrny. (Někdy probíhá tato činnost až po čištění, v tom případě se jedná pouze o detáš.) Potom už bude váš kousek putovat s podobnými kousky do stroje. Prádlo se třídí podle barvy a stupně zašpinění, aby byl výsledek co nejlepší, je totiž potřeba dohromady čistit pouze podobné oblečení.

Symboly suchého (chemického) čištění:

A – může se čistit všemi obvykle používanými rozpouštědly i postupy, lze při jeho čištění používat obvykle používaná rozpouštědla.
P – výrobek se může chemicky čistit tetrachloreténem (perchloretylénem), monofluortrichlormetanem a všemi rozpouštědly uvedenými pod symbolem F.
F – výrobek je možné chemicky čistit pouze trifluortrichloretanem a těžkým benzinem (s destilačním rozmezím mezi 150°C a 220°C a bodem vzplanutí mezi 38°C a 60°C).

Mokré čištění

V současné době se můžete v čistírnách potkat i s pojmem mokré čištění. Tato nová technologie by měla nahradit rozpouštědlo Perchloretylen. Vznikla v 90. letech minulého století, v laboratořích výrobce praček Miele a výrobce chemických prostředků Kreussler. Mokré čištění používá vodu, do které se postupně přidávají speciálně vyvinuté chemické přípravky. Vhodně zvolená kombinace mechaniky praní a chemikálií umožní takto čistit i látky, které vodu nesnáší. I mokré čištění už má svůj vlastní symbol na štítku.

Pokud je kruh přeškrtnutý, znamená to, že nesmíte oblečení chemicky čistit vůbec. „W“ v kruhu znamená, že je možné takové oblečení čistit za mokra.

O tom, jestli bude váš oděv čištěn chemicky nebo technologií mokrého čištění, rozhoduje vyškolený personál na základě instrukcí na oděvním štítku. Vy tyto symboly berte jako informaci o tom, že byste neměli oblečení prát, ale poslat do čistírny.

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment