Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Zimní oblečení z PET lahví: budoucnost nebo slepá ulička?

30. 01. 2023

Zimní oblečení z PET lahví: budoucnost nebo slepá ulička?

Napadlo vás někdy, z čeho je vyrobené vaše zimní oblečení? A co kdybychom vám řekli, že si můžete obléknout odpad vylovený z oceánu? Nejspíš pochybujete, ale je to tak. Pojďte se podívat, jaké výhody vám může nabídnout oblečení vyrobené z recyklovaných PET lahví.

Ekologické zimní oblečení je skvělý způsob, jak se udržet celou zimu v teple a zároveň ušetřit životní prostředí. Vyrábí se z přírodních materiálů, jako je eko bavlna, bambusová vlákna nebo len, a především obsahuje recyklované materiály. Může se vám to zdát trochu přehnané, ale skutečně, nejčastěji se pro výrobu oblečení používá recyklovaný polyester. Vaše zimní bunda tedy může ve svém svrchním dílu obsahovat podíl tohoto materiálu a vy si ničeho ani nevšimnete, protože má stejné vlastnosti, jako jiné běžně používané materiály.

Ekologické zimní oblečení se velmi příjemně nosí, je velmi lehké a navíc prodyšné. Zabraňuje pocení a zajistí vám maximální pohodlí při nošení. Velmi rychle se přizpůsobí vaší postavě, což vám poskytuje pohodlí a styl.

Proč je výroba z eko materiálů výhodná?

Výrobou ekologického sportovního oblečení se eliminují toxické látky, jako jsou například různé druhy chemikálií, které by mohly škodit životnímu prostředí. Kromě toho je oblečení z eko materiálů velmi odolné a trvanlivé, což znamená, že ho nebudete muset často obměňovat. Díky tomu, že vám vydrží déle, ušetříte kromě životního prostředí i svou peněženku.
 
Čištění zimního oblečení

Nejčastěji používané eko materiály:

organická bavlna – bavlna certifikovaná v souladu s normami ekologického zemědělství, bez GMO a pesticidů. Organická bavlna se používá především pro spodní vrstvy oblečení, funkční prádlo a podobně.

merino vlna – merino vlna má skvělé izolační vlastnosti. Při jejím zpracovaní navíc netrpí ani zvířata, ani příroda. Díky tomu se skvěle hodí pro výrobu eko zimního sportovního oblečení, výrobu svetrů, mikin i funkčního oblečení.

recyklovaný polyester – surový materiál získaný z recyklovaného PET odpadu, jako jsou plastové láhve, průmyslový polyesterový odpad a další odpad vylovený z moří a oceánů nebo starých rybářských sítí. Na jeho výrobu se v porovnání s klasickým procesem spotřebuje mnohem méně energie a vody. Některé prameny uvádí spotřebu až o 90 % méně vody a o 70 % méně energie v porovnání s běžným polyesterem. Recyklovaný polyester se vyrábí z očištěných PET lahví, které se rozemelou na malé granule nebo vločky a z nich se při vysoké teplotě vytahují vlákna, z kterých se potom plete látka, ze které se šije oblečení.
 
Plastový granulát a výrobní linka na textil z plastu

Recyklovaný polyester a jeho výhody

Odolný

Polyester je velmi trvanlivý. Kvalitní polyesterové výrobky dobře snáší opakované praní, jsou odolné proti oděru a neztrácejí barvu ani tvar.

Rychlé schnutí

Polyester schne velmi rychle, protože vlákno neabsorbuje prakticky žádnou vodu, ale rozptyluje ji přímo na povrch. Proto se používá do svrchních částí zimního oděvu, zajistí mu dobrou voděodolnost. Rychle schne i potom co zmokne, v nepříznivém počasí vás tedy chrání před promoknutím a do rána je suché a vy můžete vyrazit opět ven.

Jednoduchá péče

Polyesterové produkty absorbují méně nečistot a potu, a proto je třeba je čistit a prát méně často. A navíc se čistí velmi snadno. Zkrátka je téměř bezúdržbové.

Nízká hmotnost

Polyesterové výrobky jsou lehké, což je při pobytu v horách a při sportu velmi výhodné.

Právě tyto výhody jsou pro společnosti, které vyrábí zimní sportovní oblečení rozhodující. Proto čím dál více společností sahá k těmto eko materiálům. Látka se v podstatě chová stejně jako běžně používané látky, proto je možné je používat bez toho, aby se snížila kvalita oblečení a jeho funkčnost. Kromě toho lze na látku používat potisky i barvy, oblečení tak vypadá i velmi stylově. Pokud vám tedy životní prostředí leží na srdci, můžete si toto oblečení pořídit.

Údržba ekologického zimního oblečení je velmi snadná. Můžete ho prakticky prát doma v pračce na prádlo. I když ho můžete často prát, perte ho pouze v chladnější vodě a používejte ekologické prací prostředky. Pokud si na praní netroufáte, pošlete ho do čistírny, kde se o všechno postarají. A vy se můžete těšit na to, jakou parádu uděláte na svahu ve svém ekologickém zimním oblečení.
 
Plasty ve vodě

 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment