Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Alergie na prací prášky. Jak se jim vyhnout?

14. 06. 2022

Alergie na prací prášky. Jak se jim vyhnout?

Ve skříni na vás čeká pěkně srovnané čisté a voňavé prádlo, jen ho obléknout. Jenomže, co když se právě to stane peklem na zemi? Najednou se vám objeví jeden pupínek vedle druhého a celé tělo máte v jednom ohni. Alergie na prací prášek je velmi nepříjemná, ale můžete se jí poměrně snadno zbavit. Pojďte se s námi podívat, jak alergiím na prací prášek předcházet u dospělých i dětí.

V televizi i na internetu běhá jedna reklama na zázračný prací prášek za druhou. Všechny slibují, že vaše prádlo bude zářivě bílé nebo bude mít jasné barvy. A ve skutečnosti tomu tak i je. Bohužel se však z reklam už nedozvíte, že látky, které se v prášcích na praní vyskytují, mohou způsobovat alergie u dětí i dospělých a jinak škodit životnímu prostředí.

Proč vzniká alergie na prací prášek?

Běžné prací prášky obsahují syntetické látky, které pomáhají prášku dobře vyprat. Patří mezi ně tenzidy, fosfáty, opticky rozjasňující prostředky, bělidla na bázi chlóru, syntetické konzervanty, parfémy a další látky, kterým je lepší se vyhnout obloukem. Zbytky těchto látek zůstávají po vyprání na oblečení, ložním prádle, hračkách i látkových plenách.

Imunitní systém na ně může nepřiměřeně reagovat, pokud je vyhodnotí jako nevítané alergeny. A problém je na světě.

Jak vypadá alergie na prací prášek

Alergie na prací prášek se nejčastěji projevuje svěděním kůže, vyrážkou, zčervenáním či loupáním kůže nebo dokonce otokem. Alergie se může objevit chvíli po oblečení vypraných oděvů nebo po delším používání prášku.

Proti usazenému prášku na oblečení pomáhá dvojité máchání. Tím zajistíte, že v oblečení zůstane minimum alergenů. Prodloužené máchání, ale není moc ekologické ani úsporné. Druhou možností je výměna pracího prášku za hypoalergenní prací gel, kterých je dnes na trhu celá řada. Důvod je zcela jednoduchý, prací gely se při máchání vymývají z prádla mnohem snadněji než sypké prací prášky. Kromě toho jsou hypoalergenní prací gely vhodné pro citlivou pokožku, alergiky, ekzematiky i malé děti a miminka.

Alergie na prací prášek u miminka

Častým důvodem přechodu na jemnější prací prášky je příchod miminka. Dětská pokožka je velmi jemná a velmi citlivá. Běžné prací prášky mohou způsobovat opruzeniny, vyrážky, alergie a ekzémy. To je důvod, proč by se mělo dětské oblečení prát ve speciálních pracích prostředcích, které nedráždí pokožku a neobsahují žádné chemické přísady.

Když zjistíte, že vás trápí alergie na prací prášek nebo chcete začít prát v hypoalergenním prášku na praní, měli byste nejprve vyčistit pračku, aby v ní nezůstaly zbytky prášku na praní nebo nečistoty a plísně, které by mohly na oblečení ulpívat.

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment