Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Škola začala! Jak si poradit s nejběžnějšími „školními“ skvrnami?

02. 10. 2020

Škola začala! Jak si poradit s nejběžnějšími „školními“ skvrnami?

Fleky, skvrny, špína… Nikomu z nás se občas nevyhnou, jak si s nimi poradit, aby oblečení zůstalo ve formě a bez ošklivých flíčků, to vám poradí náš seriál, který právě startuje. V tomto díle se podíváme na skvrny, které si děti často přinesou ze školy.

Vzhledem k tomu, že se děti vrátily do školy, může se stát, že vám z tělocviku dítko přinese oblečení umazané od trávy. Ve škole mu vyteče na tričko propiska nebo si na kalhotách přinese žvýkačku. Nebojte se, se všemi těmito „pohromami“ se dá účinně bojovat.

Jak vyčistit skvrny od trávy

Na bílém tričku, kraťasech nebo džínech se zelené fleky od trávy opravdu vyjímají. Stejně jako ostatní skvrny, je potřeba odstranit je co nejrychleji. Rychle však neznamená zbrkle, nepanikařte proto a pěkně v klidu se podívejte, jaké prostředky máte doma. Skvěle na skvrny od trávy funguje technický líh, ocet, citronová šťáva, žlučové mýdlo nebo mléko.

Technický líh

Trochu lihu si nalijte na houbičku a skvrnu potírejte, postupujte zlehka, tlačením by se mohla poškodit barva. Jestli bude skvrna vidět i potom, namočte kalhoty do mýdlové vody a potom vyperte v pračce podle pokynů od výrobce.

Ocet

Ocet si nalijte na houbičku nebo na hadřík a potírejte skvrnu. Ta by měla mizet během potírání, potom tričko, kalhoty nebo mikinu dejte do pračky a vyperte na obvyklou teplotu.

Citrónová šťáva

Obdobně jako ocet funguje i citronová šťáva. Vezměte citron, rozkrojte ho a potírejte s ním skvrnu, tu můžete pokapat i citronovou šťávou. Skvrna by se vám měla jako kouzlem ztrácet před očima. Místo citronu můžete použít i kyselinu citronovou. Látku nezapomeňte vyprat v pračce jako obvykle.

Žlučové mýdlo

Každá maminka, která má doma malého raubíře, ví, že žlučové mýdlo je velký pomocník. Na skvrny totiž funguje naprosto skvěle. Pokud ho tedy doma nemáte, jedno si domů pořiďte. Naneste ho na skvrnu a nechte chvíli působit a potom oblečení vyperte v pračce.
Na bílé oblečení ještě před praním použijte peroxid vodíku. Peroxid totiž odstraní případné drobné nečistoty, které by na látce mohly zůstat. 

Mléko

Možná vás to překvapí, ale mléko je ideální pro odstraňování skvrn od trávy z barevného oblečení. Namočte oblečení přes noc do mléka a ráno skvrnu promněte v rukou, skvrna by měla zmizet.

Skvrny od propisky

Modré čáry od propisky nebo kaňky od plnicího pera se na oblečení malých školáků objevují asi stejně tak často jako zbytky svačin v jejich školních taškách. Sice se mohou tvářit velmi odolně, ale existují způsoby, jak se jich poměrně rychle zbavit.
Použít na to můžete běžné domácí prostředky nebo speciální chemické čističe. Nejčastěji se čistí lihem, mýdlem, čpavkem či peroxidem vodíku. Pomocí následujícího postupu:
 
  • Skvrnu od propisky (inkoustu) nejdříve očistěte lihem.
  • Následně vyperte v běžném pracím prostředku.
  • Poté na skvrnu naneste mýdlo a trochu čpavku. Pořádně promněte.
  • Pokud bude skvrna stále patrná, látku opatrně vyčistěte peroxidem vodíku (pozor – u některých textilií může docházet k mírnému odbarvení).
  • Nakonec pečlivě vyperte v pračce a nechejte uschnout.

Použít můžete i ocet nebo citron, ty se hodí především pro čerstvé skvrny od inkoustu.

Žvýkačka na oblečení

Další typickou školní polízanicí je žvýkačka na kalhotách. Když vaše dítko domů přijde se žvýkačkou na rukávu či na nohavici, nemusíte oblečení hned vyhazovat. Dá se bezpečně odstranit a nepoškodit při tom oblečení. Jak tedy odstranit žvýkačku z oblečení?

Zmrazit

Oblečení dejte do mrazáku a nechte zmrznout. Žvýkačka ztvrdne a vy ji pak jednoduše sloupnete. Pokud máte malý mrazák, vezměte kostku ledu a potírejte s ní místo tak dlouho, až půjde odloupnout.

Vaření

Nemáte po ruce mrazák ani led? Vyzkoušejte opačný postup a dejte oblečení do horké vody. Pod vodou seškrabujte žvýkačku pomocí kartáčku na zuby.

Líh

Z jemné látky je potřeba odstraňovat žvýkačku velmi opatrně. Můžete použít například líh. Ten látku neobarví ani neumastí. Menší množství lihu naneste na houbičku a otřete žvýkačku a nechte působit pár minut. Poté vezměte příborový nůž nebo dřevěnou špachtli a žvýkačku sloupněte.

Kobercová páska

Pokud vám na oblečení zůstaly pouze zbytky žvýkačky, které nejdou jednoduše odstranit, pomůže vám pevná kobercová páska. Přilepte ji na místo, kde byla žvýkačka, a strhněte. Pravděpodobně budete muset postup několikrát opakovat, ale určitě po žvýkačce nezůstane ani památka.

Olej WD-40

Když nepomůže mráz ani teplo, ani líh, pak zkuste něco mastného. Ideální je olej WD-40. Důležitým prvkem v oleji je mastná složka, ale také stlačený studený vzduch. Ten žvýkačku zchladí a poté ji můžete snadno odloupnout. Myslete na to, že se jedná o mastný přípravek, látku budete muset poté důkladně vyprat.

Tak teď už víte, jak si poradit s oblečením vašich dětí, které umažou ve škole nebo na hřišti. Příště se podíváme například na to, jak si poradit se skvrnami od moči na koberci.
 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment